Pavković upozorava na komercijalizaciju javnog prostora: ‘Teško je nabrojiti grad koji ima jeftiniju javnu površinu od Zagreba’

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nestranačka kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Marina Pavković velikim problemom smatra komercijalizaciju javnog prostora u centru grada. Smatra da bi se povećanjem naknada za komercijalno korištenje javnih površina, kao i povećanjem pješačkih zona komercijalizacija zaustavila.

“Pretjerana komercijalizacija javne površine u centru grada, a posebice na Cvjetnom trgu, u Teslinoj i Masarykovoj ulici, jako je izražena. Ne poštuje se mjerilo koje bi bilo idealno urbanistički poštivati, da javna površina ostane dostupna i pješacima i građanima”, upozorila je Pavković na konferenciji za medije.

Zajedno s Nezavisnom listom Marine Pavković “Obnovimo Zagreb”, ispred Teslinog spomenika ukazala je na to da su građani prisiljeni plaćati za boravak na javnim površinama, a da su s druge strane, cijene najma javnih površina u Zagrebu za ugostiteljske terase iznimno jeftine.

“Teško je nabrojiti grad koji ima jeftiniju javnu površinu od Zagreba”, istaknula je dodavši da se time ne zakidaju samo građani, već i gradski proračun.

Smatra i da zbog pretjerane komercijalizacije, javni prostor gube i pješaci, jer se terase pojavljuju na pločnicima te djelomično na kolnicima, čime je također ugrožena sigurnost prometa u centru grada. Ističe da tim modelom centar grada postaje monofunkcija, jer se drugim djelatnostima koje ne koriste javni prostor, poput trgovaca i obrtnika, tada ne isplati plaćati najam koji je preskup.

Zaključuje da je pretjeranu komercijalizaciju javnih površina potrebno zaustaviti, a to bi se postiglo povećanjem naknade za korištenje javnih površina, revizijom njezina korištenja i povećanjem pješačkih zona.

Stoga podržavamo inicijativu građanske platforme 1postozagrad da se Masarykova i Teslina ulica potpuno pretvore u pješačke zone, pod uvjetom da se napravi revizija površine koja je pod ugostiteljstvom u tim ulicama”, kazala je.

Dodala je da bi u tom slučaju, samo 20 posto površina trebalo biti pod ugostiteljstvom, a na ostala mjesta trebalo bi postaviti komunalnu odnosno urbanu opremu – klupe, zelenilo i ostale sadržaje koji grad mogu napraviti komfornijim.

Poručila je da je njezina misija kao građanke i stručnjakinje te kao gradonačelničke kandidatkinje i kandidatkinje za zastupnicu u Gradskoj skupštini jest da Zagreb, njegov javni prostor i urbanu upravu napravi komfornijom i rentabilnijom.


Komentari