Zagrebačke mažoretkinje pozvane u Kinu: Problem novac za karte

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zagrebačke mažoretkinje trebale bi ove godine sudjelovati na jednom od najvažnijih državnih projekata u Kini – China Nanchang International Military Tattoo, javlja Večernji list.

Festival je to koji objedinjuje vojne orkestre rodova Kineske armije i orkestara iz 11 zemalja sa svih kontinenata. U Zagrebačkim mažoretkinjama objašnjavaju da su poziv da sudjeluju na tom festivalu, koji će se održati od 29. listopada do 9. studenoga, dobili nakon posjeta kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj. U pet dosadašnjih izdanja tog festivala od 2006. godine sudjelovalo je više od 5000 glazbenika i plesnih grupa.

“U sklopu turneje nastupat ćemo u Pekingu i na Kineskom zidu. Glavni koncert festivala uživo prenosi Kineska središnja televizija (CCTV) kao i još desetak televizija iz Kine i Hong Konga, a procijenjena je gledanost prijenosa 100 milijuna gledatelja”, kaže direktor Zagrebačkih mažoretkinja Alen Šćuric.

Ističe i da su Zagrebačke mažoretkinje jedina grupa iz Hrvatske koja je pozvana na festival te će ondje kao službeni sastav grada Zagreba predstavljati Hrvatsku, ali i Europu. Šćuric kaže da bi, s obzirom na najvišu važnost tog državnog projekta Kine kao najveće zemlje na svijetu i važne geopolitičke sile i partnera Hrvatske, te na razinu s koje je poziv došao, bilo krajnje neprihvatljivo odbiti poziv.

Zagrebačke mažoretkinje sudjelovale su u Kini i na Shanghai Beosan International Arts Festivalu, a Šćuric i predvodnica mažoretkinja Viktorija Čeh kažu da su organizatori bili toliko oduševljeni njihovim nastupom da je uslijedio poziv za još bitno veći festival u Nanchangu. Ondje su trebali ići tek 2021., ali posjet kineskog premijera Hrvatskoj, kažu, ubrzao je taj odlazak na festival već ove godine.

Nastup Zagrebačkih mažoretkinja u Kini je, kažu Šćuric i Čeh, odlična prilika za promociju Hrvatske u toj zemlji. Tako dok traje parada na ulicama bude 100 do 200 tisuća ljudi, a dok nastupaju Zagrebačke mažoretkinje na ogromnim se videozidovima vrte filmovi i slike iz Hrvatske, Zagreba, Dubrovnika, Pule itd. Publika pritom maše hrvatskim zastavicama.

Kineski domaćini Zagrebačkim mažoretkinjama snosit će sve troškove 12-dnevnog boravka u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a to uključuje zrakoplovne karte od Pekinga do Nanchanga za svih 36 članica i članova tima, hotelski smještaj, autobus, hranu.

Zrakoplovne karte od Zagreba do Pekinga, pak, moraju platiti sami. Šćuric kaže da je riječ o 17.000 eura, od čega su dosad prikupili 10.000 eura, što iz vlastitih izvora što od Grada Zagreba. Zrakoplovne karte su rezervirane, a preostali iznos moraju, ističe Šćuric, skupiti u idućih 10-ak dana kako ne bi morali otkazati put u Kinu.

“Nažalost, iako smo se obratili desecima državnih i drugih institucija, ni od jedne nismo dobili pozitivan odgovor za sufinanciranje te turneje”, kaže Šćuric dodajući da je 17.000 eura za promociju Hrvatske pred 100 milijuna Kineza doista zanemariv novac.


Komentari