Vlada odlučila: Vraća se povratna ambalaža za mliječne proizvode

Foto: Facebook/ Renato Petek

Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi u ožujku u e-savjetovanje poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u kojima će jedna od važnijih stavki biti povratak naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda, saznaje RTL.

Kod građana će ovaj potez vjerojatno naići na odobravanje, no proizvođači kojima to nikako ne odgovara najavljuju da će cijene mlijeka povisiti za iznos naknade.

Fond za zaštitu okoliša procjenjuje kako će se vraćanjem naknade za ambalažu u sustav vraćati 70 milijuna novih boca, odnosno preko dva milijuna kilograma plastike. No, proizvođači se ne slažu i tvrde kako se vraćanjem naknade stvara kontraefekt.

Novim pravilnikom uvelo bi se i naknada za povrat manje ambalaže, od 0,2 litre te bi se povećala naknada trgovinama za automatsko sortiranje i skladištenje plastične ambalaže, dok bi se smanjila naknada za ručno prihvaćanje i sortiranje.

Europska unija od članica traži da do 2030. recikliraju čak trećinu ambalažnog otpada, a po sličnim direktivama u Zagrebu se odnedavno u kućanstva uvode i spremnici za biootpad.


Komentari