Šminka prije svega: Oronuli Most mladosti dobiva novu skupu rasvjetu

Krajem kolovoza raspisan je natječaj za osvjetljenje Mosta slobode, a sada se isto planira i za Most mladosti, javlja Večernji list.

Rasvjeta bi trebala koštati gotovo 22 milijuna kuna i kada mu se pridoda iznos rasvjete na Mostu slobode dolazimo do iznosa koji bi bio dovoljan za prijeko potrebnu rekonstrukciju mosta.

Obnavljanje Mosta slobode: Rasvjeta će koštati više od 20 milijuna kuna?

“Planirani zahvat na instalaciji javne i dekorativne rasvjete mosta predviđa pozicioniranje novih svjetiljki na konstrukciji samoga mosta i prilaznog nadvožnjaka te na stupovima javne rasvjete”, kazali su u Gradskoj upravi pa dodali kako će se s postojećih stupova javne rasvjete visine 14 metara ukloniti zastarjele svjetiljke te će se postaviti nova, LED rasvjeta.


Planirana je ona i na prometnici ispod prilaznog nadvožnjaka, gdje će se u betonske niše montirati svjetiljke. Što se same dekorativne rasvjete tiče, ona se mora instalirati tako da bočno osvijetli nosive grede mosta, rukohvate i pješačke putove, upornjake mosta, grede nadvožnjaka te betonske niše.

“Projekt rasvjete moći će se pogledati u prostorijama Gradskog ureda za prostorno uređenje u Vukovarskoj nakon što raspišemo natječaj za tvrtku koja bi posao trebala odraditi”, tvrde iz Grada.

Stigle su i četiri ponude, i to u rasponu od 17,2 do 21 milijun kuna, ali zasad još nije sklopljen ugovor ni s jednom tvrtkom. A prikupljene su i one za izvanredno održavanje južnog prilaznog vijadukta Mostu mladosti, koje je, prema procjeni Grada, trebalo stajati 65,5 milijuna kuna, a dvije tvrtke koje su se javile na natječaj posao žele napraviti za 82,6, odnosno 79,4 milijuna pa ni u tom slučaju još nije sklopljen ugovor ni s jednom.

Nakon što se u lipnju ove godine raspao pješački Savski most, iz Grada su objasnili kako je početkom 2018. završen šestogodišnji glavni pregled kojim je “dijagnosticirano stanje” svih mostova, a to stanje trebalo bi gradsku blagajnu stajati gotovo 257 milijuna kuna.

Izračunato je tad i koliko se mora uložiti u koji most, pa, recimo, Domovinskom treba 6,2 milijuna kuna, za stari Savski most 20 milijuna kuna, Jadranski most 65,7 milijuna kuna, stari Jankomirski most 800 tisuća kuna te za Podsusedski most više od 12,8 milijuna kuna.

Od tada, radilo se na Mostu slobode, na kojem su sanirani nogostupi, vijenci i ograda, a rasvjeta na njega, kažu u Gradu, postavljat će se kad cijeli bude obnovljen. Kad će to točno biti, nisu nam znali reći, ali kazali su nam kako će se projekti osvjetljenja raditi za sve mostove Zagreba.

Komentari

loading...