Poskupljenja uoči Uskrsa: Diže se cijena brašna i tjestenine, a čak bi i vino mogli plaćat skuplje

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Nalazimo se usred inflacije uslijed koje dolazi do poskupljenja živežnih namirnica. I dok smo prije samo dvije godine mahnito kupovali toaletni papir, i kvasac danas su pak ‘it roba’ na tržištu brašno i ulje.

Uslijed najava o povećanju cijena Vlada je odlučila smanjiti PDV na osnovne artikle, a trgovci podići cijene, jer da nije bilo Vladine uredbe ulje bismo zasigurno plaćali i preko 20 kuna.

Prema najavama proizvođača i dobavljača ovih će dana tako ponovno poskupjeti brašno, za dodatnih 15 posto, pa će kilogram glatkog brašna za dizana tijesta gdjegdje prijeći i granicu od 10 kuna, a slijedi i novo poskupljenje tjestenine za 19 posto, kruha (kod kojega je PDV ostao na 5 posto) za oko 15 posto te papirnate konfekcije – toaletnog papira, maramica, papirnatih ručnika za 20 posto, prenosi tiskano izdanje Večernjeg lista.

Foto: Zagreb.info/Ilustracija

Kako navode, brašno je već u drugoj polovici lanjske godine poskupjelo 283 posto, te u tri navrata u tri mjeseca ove godine – 8, 9, pa 19 posto, što je u prosjeku dodatnih 36 posto. Toaletni je papir u prvom valu do kraja lanjske godine poskupio 15 posto, u prvim mjesecima ove godine dodatnih 27%, a kako je prosječna cijena celuloze s 900 skočila na 1500 eura po toni, zahvaljujući i skupim energentima u proizvodnji. Isto vrijedi i za kartonsku i staklenu ambalažu, tako da bi za Uskrs mogli piti vino po skupljoj cijeni.

Pokupovali smo ulje i tijesto

Martin Evačić, predsjednik uprave NTL-a i direktor HUP-ova Udruženja trgovine, kaže da su građani u ožujku s polica tog trgovačkog lanca pokupovali 50% više ulja nego u istom mjesecu lani, brašna isto toliko, te 30% više tjestenine, prenosi tiskano izdanje Večernjeg.

Foto: Lidl

Navode i da je u prva tri mjeseca ove godine svinjetina poskupjela za 16 posto, junetina za 20, dok su jaja skuplja za kunu, a dječja hrana za čak četiri kune.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kazao  kako bi potrošačke udruge, sindikati i udruge poslodavaca mogli zajednički krenuti s objavama “crnih lista”, koje bi i građani redovito nadopunjavali svojim informacijama, pa da se jasno vidi kod koga kupovati, a koga bojkotirati.

No potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher poručuje, a prenosi Večernji, da je konkurencija među trgovcima toliko velika da nitko u ovom trenutku ne planira povisivati cijene. Poručuje da je čak 400 trgovačkih lanaca voljno potpisati i etički kodeks koji HGK planira uvesti u suradnji s Ministarstvom gospodarstva.

Komentari