Nakon banaka i HEP želi znati vaš OIB: Smijete li ih ignorirati?

HEP (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Trgovanje osobnim podacima građana u Hrvatskoj izgleda ulazi u histeričnu fazu. Nakon što je izmjenama Zakona o HNB-u, o čemu su mediji već izvještavali, bankama i utjerivačima dugova uz blagoslov Fine ponovno omogućena razmjena naših osobnih podataka, za istim su se polakomili i državna poduzeća HEP i HRT.

Državno elektroenergetsko poduzeće tako je, uz uplatnice za iduće šestomjesečno razdoblje, od svojih kupaca zatražilo da im pošalju svoj OIB, za potrebe službene evidencije. Iako u HEP-u jako dobro znaju da je OIB tajni podatak, to ih nije omelo da od svojih kupaca zatraže da im osobni identifikacijski broj pošalju internetom, poštom ili da im ga jednostavno izdiktiraju telefonom.

Udruge za zaštitu potrošača apeliraju na građane da to nikako ne čine jer je riječ o tajnom i osobnom broju zbog čega im ga nisu dužni dostaviti te da takav zahtjev mogu slobodno ignorirati bez straha od ikakvih posljedica.

“Decidirano tvrdimo da građani nemaju tu obvezu jer OIB je tajni broj koji podliježe Zakonu o zaštiti osobnih podataka i zna se u kojim slučajevima ga vlasnik mora dati. To je podnošenje porezne prijave, odnosno bilo kakva korespondencija s Poreznom upravom, potom u obraćanju organima uprave i lokalne samouprave, te prilikom korištenja elektroničkog poslovanja, primjerice internetskog bankarstva. Osobni identifikacijski broj dužni su prilagati i obrtnici prilikom izdavanja vlastitih računa”, pojasnila je za Slobodnu Dalmaciju Nela Kovačević, voditeljica splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača.

Pa unatoč tome, iz HEP-a ne popuštaju. Tvrde da ih na to obvezuje zakon te po tom pitanju čak očekuju i suradnju s građanima.


Komentari