Na red su došli i građani, osniva se građanska inicijativa za obnovu grada

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Građanska inicijativa “Srce ZGrada” najavila je osnivanje udruge koja bi se aktivno uključila u proces obnove grada nakon potresa. Glavnu riječ dali bi struci, a građani bi nadzirali proces obnove, prenosi N1.

Inicijativa će okupiti građane grada Zagreba i okolice, a primarno one čiji su stanovi, kuće i druga imovina oštećeni ili devastirani nedavnim potresom, navode, no neće zakinuti ni druge građane.

“Svi su dobrodošli, a osobito je vrijedan svaki konstruktivan prijedlog i suradnja, nadamo se da će nam se priključiti stručnjaci različitih profila koji će pomoći radu udruge u zastupanju interesa građana i mogućem pružanju određenih društveno korisnih usluga”, istaknuli su.

Gradske službe i odgovorni ljudi poglavito u Gradu Zagrebu nisu dovoljno pripremljeni za kvalitetnu sanaciju grada, a prema njima, samo struka može dati adekvatna kratkoročna i dugoročna rješenja sanacije odnosno obnove oštećenih zgrada.

“Trebamo biti svjesni da će obnova trajati godinama, a mnogim građanima su potrebna i žurna rješenja koja će omogućiti nastavak života i stanovanja u sigurnim uvjetima. Između ostalog, zalažemo se za model po kojem stanari mogu samostalno izabrati najjeftinijeg i najkvalitetnijeg ponuditelja, za razliku od dosadašnjeg netransparentnog rada GSKG; zalažemo se za to da Grad Zagreb ustupi prazne stanove, uključujući i neprodane POS stanove koje je nedavno izgradio, za privremeno korištenje obiteljima koje su u potresu ostale bez domova; zalagat ćemo se za sveobuhvatna zakonska rješenja koja će pomoći obnovu poput ukidanja PDV-a na građevinski materijal, niži porez na dohodak za radnike u građevinarstvu, prenamjenu sredstava iz poreza na promet nekretnina, komunalne naknade i spomeničke rente u fond za obnovu; zalagat ćemo se da se u postupku obnove ne izvrši samo povrat u stanje nekretnine prije potresa, već smatramo da je od javnog interesa –povijesnog, kulturnog i turističkog – da se provedu protupotresna ojačanja kako bi se spriječile buduće katastrofe i očuvala baština grada”, poručili su iz građanske inicijative Srce ZGrada navodeći kako se nadaju da će svoje napore ubrzo i formalizirati.


Komentari