Milanović je dosad odbio pomilovati 46 branitelja, evo koliko je ukupno molbi dobio

Zoran Milanović (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Posljednjih dana javnošću dominira molba nekolicine generala Domovinskog rata za pomilovanjem osuđenih čelnika obavještajnih službi bivše države Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Potpisnici tog zahtjeva su general-pukovnici Ante Gotovina, Ivan Čermak i Ljubo Ćesić Rojs, general zbora Pavao Miljavac, admiral Davor Domazet Lošo te general Luka Džanko.

Pomilovanje koje daje predsjednik države nije uvjetovano količinom izdržane kazne. No, ipak, postoji vrlo velika vjerojatnost da će generali imati problema s pomilovanjem ako predsjednik Zoran Milanović održi riječ danu tijekom predizborne kampanje.

“Neću nikog pomilovati. Pomilovanje treba ukinuti”, govorio je tada predsjednik kazavši da se radi o ‘faraonskim’ ovlastima koje ne kani koristiti.

Čini se, barem do sada, da predsjednik drži do svoje riječi jer, otkako je došao na tu funkciju, nije pomilovao niti jednu osobu bez obzira što se gotovo svaka peta molba odnosila upravo na branitelje Domovinskog rata! Kako doznaje portal Direktno u Ministarstvu pravosuđa i uprave,  na stol u Uredu predsjednika dostavljene su 274 molbe za pomilovanjem.

“Od 274 molbi za pomilovanje koje su do sada dostavljene predsjedniku Republike Hrvatske na odlučivanje, njih 46 odnosi se na molbe za pomilovanje osoba za koje se prema dostupnim podacima može utvrditi da imaju status hrvatskog branitelja”, poručili su iz Ministarstva pravosuđa.

Dodaju da Ministarstvo u postupku obrade molbi za pomilovanje pribavlja podatke o pravomoćnoj osuđujućoj presudu od nadležnih tijela.

”Navedena okolnost da je osuđenik hrvatski branitelj može se utvrditi samo ako je ta okolnost izričito navedena u molbi za pomilovanje ili ako je navedena u dostavljenoj dokumentaciji”, zaključuju.


Komentari