Medicinska sestra: ‘Pacijent me molio da ga se uspava jer nije više mogao disati’

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U Hrvatskoj je ponovno “pao” rekord novozaraženih koronavirusom. Naime, premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade rekao je kako imamo 4534 novooboljela. Iako se u COVID odjele ne može, ekipa Provjerenog pronašla je način da gledateljima pokaže kako izgleda svakodnevnica.

”Vidjeli smo u proljeće slike iz Italije. Ovo sada je ista stvar i kod nas sada”, rekao je za Provjereno Nedjeljko Sokol, liječnik anesteziolog na Jedinici intenzivnog liječenja OB-a Varaždin.

O bolesnicima na intenzivnoj brine se 59 sestara i više od 20 liječnika. Među njima je Edita Horvat.

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

”Jedan pacijent molio je da ga se uspava jer nije više mogao disati…”, kaže Edita. Drugi ju je pak molio za čašu vode, i to, kako je mislio u tom trenutku, posljednju u životu.

”U jednom danu smo imali 10 preminulih. Mislim da nitko od nas nije spreman na toliku brojku preminulih dnevno. Najgore je kada ta smrt dođe iznenada, kada se i ne snađeš, nego slušaš monitor, čuješ zvuk za koji znaš što znači”, kaže Edita.

Od ukupno 24 pozitivnih pacijenta njih 21 je spojen na respirator. Nisu pri svijesti i o njihovim vitalnim funkcijama brine se osoblje. No oni pacijenti koji su pri svijesti i mogu se micati, ali ne mogu govoriti, pišu poruke na papiriće.

”Najčešće nam pišu da žele nekoga čuti ili da se boje”, priča Ksenija Kukec, glavna sestra Odjela za anesteziologiju i reanimatologiju OB-a Varaždin. Tešku spoznaju da ne mogu vidjeti one najmilije, osoblje im nastoji olakšati tehnologijom. Nedavno je jedan od pacijenata imao rođendan, bio je prije svijesti, pa mu je sestra dala svoj telefon na koji ga je supruga nazvala.


Komentari