LIJEČNICI IMAJU RJEŠENJE! Na ovaj način bili bi zadovoljni i oni i pacijenti

Foto: Ante Cizmic / CROPIX (ilustracija)

Strah od zakidanja pacijenata u njihovim pravima, ali i rizik od paprenih kazni koju bi liječnici morali platiti ako se tako nešto dogodi, potaknuo je Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) na traženje rješenja koje bi pomoglo u ovom problemu.

Naposljetku su ga uspjeli naći te su ga i predložili u subotu aktualnom ministru zdravstva Viliju Berošu te Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO): osnivanje “helpdeska” za stručnu pomoć koji bi obiteljskim liječnicima pomagali u tumačenju HZZO-vih pravila.

Koliko je to bitno, argumentiraju i podatkom kako čak 135 ordinacija obiteljske medicine nema stalnog liječnika, pa u pomoć uskaču ostali liječnici koji su uz prekovremeni rad još i preopterećeni administracijom.

“To znači da jedan doktor istovremeno radi u svojoj i više drugih ordinacija što automatski dovodi do povećanja mogućnost administrativnih pogrešaka. Pogotovo u kontekstu poražavajuće činjenice da su obiteljski doktori preopterećeni brojnom administracijom na koju i otpada veći dio radnog vremena”, pojasnio je HKMOM u svome priopćenju.

Problem i za iskusne liječnike

HKOM dodaje kako čak i oni iskusni liječnici ne uspiju protumačiti pravila HZZO-a u brojnim situacijama, a sama pravila su naveli “netransparentnima” pa bi stručna pomoć bila i više nego korisna.

“Pogotovo kada je riječ o lijekovima s klauzulom HZZO-a, ortopedskom pomagalu, putnom nalogu i slično”, nabrojali su neke od situacija u kojima problemi s tumačenjem pravilnika nastaju.

Dodali su i kako su apele za ovaj “helpdesk” i ranije slali HZZO-u, nadajući se ustanovljenju službe koja bi u primjerenom roku davala obiteljskim doktorima odgovore na upite koje im šalju.

Samo rasterećenje od administracije također je bio jedan od ranijih zahtjevaa, kako prema HZZO-u, tako i prema Ministarstvu zdravstva.

Kao jedan od prijedloga, željeli su da bolnice rješavaju dio administracije koji se tiče uputnica i lijekova (za koju navode da je bolnička), ali da HZZO na sebe preuzme putne naloge, participacije i duga bolovanja.

 


Komentari