KBC Zagreb osvojio Medicinskog Oscara za poseban doprinos u medicini

Jučer je održan International Medis Awards, u široj javnosti poznat i kao Medicinski Oscar, koji već sedmu godinu zaredom nagrađuje najbolje liječničke i farmaceutske istraživačke radove i postignuća. Za vjerodostojnost cijelog natječaja pobrinuo se međunarodni stručni žiri sastavljen od deset članova koji dolaze iz sedam država iz kojih su prijavljeni kandidati.

U Hrvatsku ove godine odlazi nagrada u posebnoj kategoriji za iznimno postignuće u medicini, kojom se, osim stručnosti, nagrađuje ponajprije briga za bližnjega. Nagrada je dodijeljena Kliničkomu bolničkom centru Zagreb zbog izvanrednih napora koje je uložio u pružanju pomoći svojim pacijentima nakon potresa u Zagrebu te osobitog truda osoblja Klinike za ženske bolesti i porode Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, tj. rodilišta u Petrovoj, koje je 22. ožujka ove godine za jakog potresa uz velike napore svih liječnika i medicinskih sestara te uz nesebičnu pomoć dobrovoljaca uspjelo ne samo preseliti svu novorođenčad, nedonoščad u inkubatorima i njihove majke nego se i pobrinuti za njih na odgovarajući način.

Time su pokazali veliku stručnost, znanje i organizacijske sposobnosti te veliku solidarnost. Uz priznanje, KBC-u Zagreb dodijeljena je i donacija tvrtke Medis u obliku uređaja za dekontaminaciju prostora UV-C zrakama, koja je u ovo vrijeme pandemije koronavirusa stigla u pravi čas.

„Zahvaljujem Medisu na donaciji, ali prije svega na priznanju zaposlenicima KBC-a Zagreb na žrtvi, hrabrosti i predanosti u potresu koji se dogodio u Zagrebu i pritom snažno oštetio zgrade našeg centra na čak šest lokacija. Bez obzira na situaciju, naši zaposlenici izvrsno su se snašli i obećavam da ćemo se i ubuduće boriti te pobijediti sve nove izazove“, izjavio je prof. dr. sc. Ante Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Kako je sve izgledalo tog 22. ožujka za film „Predani znanosti“, koji je premijerno prikazan jučer uoči IMA dodjele, ispričala je doc. dr. sc. Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Petrove bolnice.

„Znala sam da su u tom trenutku na intenzivnom odjelu nalazi 26 djece, od toga njih 8 ispod 1.500 grama porođajne mase. Baš se te noći rodilo jedno nedonošče lakše od 1.500 grama, što je po svim kriterijima struke najveći rizik za brojen komplikacije. U trenutku potresa morali smo svi izaći van, a najveći problem je bio kako održati tjelesnu temperaturu djece, kako se snaći? Svi liječnici koji nisu taj dan bili dežurni odmah su došli u bolnicu, moram reći da je to bilo pravo ratno stanje. Ono zbog čega smo svi sretni i ponosni jest činjenica da u tim i takvim okolnostima niti jedno dijete nismo izgubili što je zapravo nevjerojatno. Zaključila bih kako neonatologija nije poziv, već stil života“, kazala je.

Komentari