Ima li bitka za okretište Mihaljevac uopće smisla? Stojak: Kome god pripao nemaju niti financijske, niti upravljačke ovlasti da se rješavaju ovakve stvari

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Bitka za okretište Mihaljevac odvija se već šest godina između Mjesnog Odbora Gupčeva zvijezda, odnosno gradske četvrti Gornji grad  i Mjesnog Odbora Gračani.

Ona teritorijalno, ali i službeno pripada Gupčevoj zvijezdi, ali iz Gračana zahtijevaju da se terminal pripoji njima. Žele ga jer bi se, kažu, o njemu bolje brinuli. Imaju razne ideje, postavili bi pekarnicu, cvjećarnicu, štand za prodaju voća, popravili pločnik, a usput i osvježili klupe te možda zasadili novo zelenilo. Iz susjedstva pak odgovaraju da se oni sasvim dobro brinu za to područje. Bitku između dva mjesna odbora komentirao je  HNS-ov zastupnik u Skupštini grada Zagreba Tomislav Stojak za portal Otvoreno.

“Ovo oko okretišta Mihaljevac je samo dokaz koliko naša mjesna samouprava u gradu Zagrebu, pa i mjesni odbori zapravo uopće ne funkcioniraju”, kaže Stojak i dodaje kako je  takvo svih drugih zagrebačkih okretišta tramvaja.

“To samo pokazuje da mjesna samouprava, mjesni odbori o tome  ne mogu brinuti jer je to preveliki zalogaj za njih. To je i dokaz da mi moramo razmišljati kako ćemo promijeniti, napraviti kvalitetniju i učinkovitiju mjesnu samoupravu u Gradu Zagrebu umjesto postojećeg sustava u kojem imamo 218 mjesnih odbora i 17 gradskih četvrti.

Ne mogu mjesni odbori brinuti o ovakvim stvarima, rezolutan je Stojak. Smatra kako to mora biti briga Grada, Gradske uprave, a ne mjesnih odbora.

“Dakle moramo razmišljati kako ćemo napraviti da mjesni odbori budu puno bliži građanima i da rješavaju glavne komunalne probleme građana” rekao je gradski zastupnik.

Na pitanje događa li se ovo zato što mjesni odbori nemaju te ovlasti ili samo zato što neki od njih ne rade ništa po pitanju pozitivnih promjena, Stojak odgovara da je problem u tome što mjesni odbori nemaju ovlasti.

“Nemaju niti financijske, niti upravljačke ovlasti da rješavaju ovakve stvari. I onda zapravo nastaju veliki problemi. Moramo razmišljati o jačanju mjesne samouprave, o okrupnjavanju mjesnih odbora jer dok su ovako mali i nemoćni nemaju mogućnosti rješavati ove stvari. Ako se to ne riješi, onda moramo razmišljati o tome da ih ukinemo. Također treba razmišljati o smanjivanju gradskih četvrti i dati im veće ovlasti” rekao je gradski zastupnik.

Upitan ima li svađa Gračana i Gupčeve zvijezde uopće smisla Stojak odgovara da je “bitka” u potpunosti besmislena.

“Kome god pripao Mihaljevac, oni ga teritorijalno neće moći uređivati. To treba biti posao Gradske uprave, a ne mjesne uprave. Ovo je još samo jedan dokaz da mi moramo za budućnost Zagreba razgovarati o potpuno novom ustroju mjesne samouprave. Treba mjesnim odborima i kvartovima dati veće ovlasti, ali i odgovornost, zbog koje će onda građanima morati polagati račune o komunalnoj infrastrukturi i boljem životu u svakom kvartu”, rekao je Stojak.

Znači li to da vjećnici iz mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti ne znaju kakve su im ovlasti ili je li ovo međusobno optuživanje dva mjesna odbora samo farsa za javnost, Stojak odgovara da je to samo jedan igrokaz gdje se pokušava ukazati kako jedni nešto rade, a drugi ne.

‘Bandić povećao ovlasti samo da predsjednicima mjesnih odbora digne visinu naknade’

“Nažalost to vam je situacija koja se dogodila prije četiri godine kada su na papiru dane veće ovlasti mjesnim odborima, a u stvarnosti ništa nije promijenilo. To je besmisleno i zato trebamo početi razmišljati kako ćemo smanjiti broj Odbora sa 218 na puno manje. Možda ih treba i ukinuti, ali dati puno veće ovlasti građanima da sudjeluju u radu gradske četvrti kojih također treba biti manje nego što je danas”, rekao je Stojak.

Stojak je istaknuo da su navedene “ovlasti” povećane kada je izmijenjen Statut Grada Zagreba

“Tada je gradonačelnik vrlo mudro u političkom smislu ogromno povećao naknade predsjednicima mjesnih odbora gradskih četvrti kao članovima i na taj način kupio njihovu naklonost gdje oni funkcioniraju radi velikih naknada, a u stvarnosti uopće nemaju ovlasti rješavati osnovne komunalne probleme građana. Pitajte građane, 80, 90 posto njih uopće ni ne znaju kojem mjesnom odboru pripadaju što je samo dokaz da ta mjesna samouprava nije zaživjela, da ju moramo mijenjati i da mora biti učinkovitija i jeftinija.

Osvrnuvši se na brigu grada Zagreba o mjesnim odborima koja je očigledno manjakava, Stojak tvrdi da se sredstva koje zagrepčani daju u proračun, mogu puno učinkovitije trošiti na one projekte koji su nam bitni.

“Svaki građani u kvartu znaju koji su njihovi prioriteti. Treba ih više uključiti u rad, za sad mjesni odbori od strane građana nisu prepoznati kao mjesto gdje oni mogu rješavati svoje probleme” rekao je Stojak i dao svoj prijedlog promjena.

“Gradske četvrti, mjesna samouprava u gradu Zagrebu godišnje na papiru raspolaže sa 700 milijuna kuna iz proračunu i novci se nerazborito troše na projekte koji nisu bitni. Samo na naknade vijećnika u mjesnim odborima i gradskim četvrtima na godišnjoj razini potroši se gotovo 30 milijuna kuna. Samo smanjenjem naknada, jačanjem ovlasti, smanjenjem mjesnih odbora, ogromna količina novca bi se mogla uštedjeti. Istovremeno bi se novce moglo preusmjeriti na asfaltiranja, na domove kulture i sve ono što je potrebno pojedinim kvartovima što se sada ne radi, zaključuje Tomislav Stojak za portal Otvoreno.

Rat kvartova za okretište: Jedni žele obnovu, drugi poručuju: ‘To je nasilno uzurpiranje tuđeg teritorija’


Komentari