Čučavac, sobica i kratka šetnja! Što čeka Sanadera u Remetincu?

Wikipedia

Najpoznatiji hrvatski istražni zatvor Remetinec dosad je mnogo puta ugostio poznata imena hrvatske političke scene, ali i domaće ekonomske moćnike. Ivo Sanader, Nadan Vidošević, Marina Lovrić-Merzel, Milan Bandić, neka su od poznatijih imena koja su život u elitnim četvrtima zamijenila čelijama u Remetincu.

Matko Ljuban, voditelj Odjela osiguranja Remetinca, na pitanje kako se osobe koje dođu s takvih pozicija prilagođavaju na zatvorske uvjete je odgovorio za Nacional:

“Njih 95 posto odlično se uklopi, kao da su rođeni u zatvoru, a tek možda jedan ili dva posto ima određenih problema”.

 

Na koje uvjete se moraju prilagoditi?

Današnjom odlukom Vrhovnog suda Sanader se ponovno upućuje u Remetinec, u kojemu je već boravio pa je već jako dobro upoznat sa svim pravilima koja tamo vladaju.

Zatvorenicima Remetinec osigurava pravo na liječnički pregled, vjersku ispovijed, korištenje knjižnice, sportske dvorane kao i na pušenje u sobama. Veličina sobe varira o broju zatvorenika smještenih u njima,  a smješta ih se ovisno o sigurnosnoj procjeni zatvorske uprave, saznaje Jutarnji.

Ekipa Nacionala, koja je također zavirila u unutrašnjost Remetinca, kaže da se ne zna koja je opcija gora – ćelija veličine 21 kvadratnog metra u kojoj zatvorenik ima još pet šest cimera ili ćelija od 10 kvadratnih metara u kojoj je sa samo jednim cimerom, ali koja djeluje jako klaustrofobično.

U tim sobama jedu, spavaju, pa čak idu i na zahod. Čučavci se, naime, nalaze unutar ćelija. Iz ćelija izlaze samo dva sata dnevno kada je predviđena šetnja.


Komentari