Zagreb
+C

Stari pozdrav i vječita dilema: što je ispravno – serVus ili serBus?

FOTO: Marko Prpić

Ovaj pozdrav potječe još iz Rimskog Carstva.

Zagrebački žargon s godinama je postajao sve bogatiji i s dolaskom novih riječi one stare više ni ne upotrebljavamo. Stari purgerski polako izumire, no nestaje i špreha sa zagrebačkih ulica. S obzirom na utjecaj drugih jezika i razne promjene kroz godine, postavljala su se brojna pitanja koji su izrazi ispravniji, od “bog ili bok” do same riječi purger, ali i starog “zagrebačkog” pozdrava.

Naime, stari Zagrepčani i zaljubljenici u Zagreb pokušavaju oživjeti stari pozdrav, no ovdje se postavlja pitanje je li točno serVus ili serBus?

U pjesmama, grupama i u raznoraznim dućanima stoji naziv Serbus, no Ivan Brnčić na svom je blogu odlučio pojasniti podrijetlo riječi i riješiti vječito pitanje,

Kako pojašnjava Brnčić, Servus na latinskom znači rob ili sluga – i skraćeno je od “Ja sam tvoj sluga” ili “Stojim ti na usluzi”. Taj pozdrav ne potječe iz Njemačke ili Austrije već još iz ranijeg doba – Rimskog Carstva. Kad je rob ili sluga dolazio u kontakt sa nekim građaninom višeg staleža ili statusa, morao se prvo statusno predstaviti prije samog razgovora kako bi znali o kome se radi, dakle, prvo obraćanje ikome je bilo “Servus”.

Kako je Rimsko Carstvo bilo veliko i zahvaćalo dobar dio Europe, nakon što se raspalo, to se predstavljanje ustalilo kao pozdrav kod svih država koje su bile pod rimskom ovlasti (Njemačka, Italija, Španjolska…), piše Ivan.

Kako se danas govori u nekim državama Europe: Češka – Servus, Slovačka – Servus, Hrvatska – Serbus ili Servus, Mađarska – Szervusz, Poljska – Serwus, Austrija i južna Njemačka – Servus, Rumunjska – Servus, Slovenija – Serbus ili Servus.

“Morete ovde vidjeti kak samo Hrvati i Slovenci imaju serBus. Potražite li preko tražilice serBus – izbacit će vam samo pjesmu i dućan, a dok potražite serVus dobivate nekoliko linkova o objašnjenju značenja i puno više linkova traženog pojma. Serbus je kod nas vrlo lako moguće bilo prihvaćeno kao ispravno pozdravljanje ponajviše Glovackom koji je potpisivao sa serbus i pjesma Serbus dragi Zagreb moj od Leskovara. Moje je mišljenje da su neki to krivo čuli pa su prihvatili i mislili kak je to ispravno pošto je servus istozvučno sa serbus.

Mnogima se desi da otpjeva nekaj drugo kaj je on čuo, a da ni ne zna da je to krivo dok ga se ne ispravi. Meni je malo smiješno kad me netko ide ispravljati kad kažem servus. Kad mu kažem odakle potječe i što znači, onda se poslije ispričava i zahvaljuje na ispravci i nečem novom naučenom. Ni problem kad netko želi naučiti, ali je problem kod onih tvrdoglavih i kad misle da je serbus ispravnije pa ispravljaju. Mnogi misle kak je servus purgerski pozdrav, ali krivo misle. Isto kak krivo misle i za riječ purger“, piše Ivan Brnčić na svom blogu.

Komentari

Provjerite

FOTO: Wikipedia

Zagrepčani, znate li što predstavlja ‘Zdenac života’?

Nalazi se na Trgu Republike Hrvatske ispred HNK-a. Komentari