GRAĐANI OBILJEŽILI SVJETSKI DAN BESKUĆNIKA: ‘Nitko gladan, nitko bez krova i nitko bez podrške’ (FOTO)

Ivan Ramađa

Svjetski dan beskućnika i ove godine obilježava se 10. listopada.

Organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine, tog dana provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva. Ove godine predstavnici članica Hrvatska mreža za beskućnike, beskućnici, studenti socijalnog rada, prijatelji i suradnici koji doprinose skrbi o beskućnicima.

Photo: Borna Filic/PIXSELL
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Svjetski dan beskućnika obilježili su javnim okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića (sjeveroistočna strana) u vremenu od 8,15 do 9,45 i zajedno poslali poruku široj javnosti o problemu beskućništva-najekstremnijem obliku siromaštva i socijalne isključenosti!

10.10.2016., Zagreb - Hrvatska mreza za beskucnike obiljezila je Svjetski dan bekucnika. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL
[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Prema procjenama Hrvatske mreže za beskućnike trenutno je u Hrvatskoj više od 1000 beskućnica i beskućnika. Ukupni smještajni kapacitet prihvatilišta i prenoćišta u Hrvatskoj je do 420 korisnica/ka i gotovo uvijek, svi kapaciteti, su popunjeni. Negdje oko 500 osoba boravi na javnim površinama u velikim gradovima, ali i u gradovima gdje ne postoji smještaj za beskućnice/ke.[/box]

I sami smo u više navrata pisali o ovom velikom problemu na ulicama grada Zagreba.

>>> TAMNA STRANA GRADA: Tužni prizori na ulicama Zagreba imaju i jednu pozitivnu točku (FOTO)

>>> ‘SUDAR’ NA GRADSKOJ ŠPICI: Jedni ispijaju kavicu i uživaju u suncu, a drugi…. (FOTO)

>>> DOGODILO SE PRAVO BOŽIĆNO ČUDO! Baka Marija nije ih čekala na dogovorenom mjestu, a onda je ON umiješao svoje prste (FOTO)

Konferencija pod pokroviteljstvom gradonačelnika

povodom Svjetskog dana beskućnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatska mreža za beskućnike organizirali su Konferenciju o beskućništvu pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba gosp. Milana Bandića.
Konferenciji će nazočit i zamjenik ministrice socijalne politike i mladih gosp. Ante Babić.
Na konferenciju se prijavilo 130 stručnjaka iz područja socijalne skrbi iz cijele Hrvatske, predstavnici iz tijela državne uprave te lokalne i područne samouprave (koordinatori za skrb o beskućnicima u županijama, predstavnici gradskih i županijskih ureda za socijalnu skrb koji su na svom području organizirali skrb o beskućnicima), akademske zajednice, prihvatilišta/prenoćišta u Hrvatskoj, centar za socijalnu skrb te drugih institucija i organizacija koje doprinose skrbi o beskućnicima na području Grada Zagreba I Hrvatske.

Konferencije daje prigodu upoznavanja sa siromaštvom u RH i beskućništvom kao njegovim najekstremnijim oblikom te s programima skrbi o beskućnicima u EU, Sloveniji i Hrvatskoj.
Na Konferenciji će posebna biti posvećena prevenciji beskućništva i socijalnom uključivanju beskućnika te poticanju jedinica lokalne i područne samouprave koji ne provode programe skrbi o beskućnicima na provedbu istih.

>>> ‘GOSPOĐO, GLADAN SAM, JAKO SAM GLADAN’: Beskućnik je u suzama ušao u salon u Gajnicama, a onda se dogodilo ovo


Komentari