ZGROŽENA MAJKA: ‘Ne želim da moja djevojčica sluša Rozginu pjesmu’

John Pavlish

U kritici ove pjesme uopće se ne radi o glazbenim ukusima.

Danas se lake note jako dobro prodaju. Znaju to i naše pjevačice pa recept  golotinje, lako pamtljivih stihova i još lakših nota primjenjuju pri svakoj novoj pjesmi. I to uopće ne bi bio problem, o ukusima se ipak ne raspravlja, da te iste pjevačice nisu uzor mnogobrojnim našim tinejdžericama. Pune one klubove i dvorane i s bina šalju poruke nad kojima bi se svatko trebao zamisliti. I zgroziti.

Jelena Rozga predstavila je u petak svoj novi album pod nazivom “Moderna žena”. Iako od Rozge ne očekujem ozbiljnu pjesmu koja odašilje snažnu poruku, note koje prožimaju svaki djelić tijela, znatiželje je učinila svoje pa sam bacila oko na tekst istoimene pjesme.

“Ja sam pristala da se provedeš, tu i tamo da neku zavedeš, kao moderna žena, znam to muškarcu treba.”, stih je koji Rozga pjevuši u 21. stoljeću opisujući modernu ženu, a na njega svoj autoOrski pečat stavlja Vjekoslava Huljić. Huljić  je napisala je nešto što će se prodati i tekstom odaslala sablažnjavajuću poruku vojski djevojčica koje iste te stihove slušaju na dnevnoj bazi.

U kritici ove pjesme uopće se ne radi o glazbenim ukusima i plitkim stihovima koji ne zahtijevaju bogznakakvu inteligenciju. Ovdje se radi o ogromnoj količini nesamopoštovanja koje Rozga promovira pjevušenjem riječi koje su uvreda svakoj normalnoj ženi u 21. stoljeću.

Moderna žena bez samopoštovanja

Ona je moderna, ona dozvoljava prevare i uzvraća istom mjerom – “žena k’o ja se snađe, još umije i zna da zavede mlađe”. Krasan opis moderne žene. Ovakav opis žene ne bi odgovarao niti vremenu kada smo se borile za pravo glasa, a kamo li vremenu kada žene iskazuju svoju samosvijest, intelekt i borbenost.

Kao majka malene djevojčice, koja se svakodnevno pita kako odgojiti vlastito dijete u vremenu bez ikakvih moralnih granica, osjećala bih se kao potpuni promašaj ako iz njezine sobe ikad čujem note poput ovakvih kakve promoviraju naše glazbene zvjezdice. Ne zato što želim da sluša glazbu koja je po mom ukusu, nego zato što ne želim da kroz njezinu glavicu prolaze poruke omalovažavanja same sebe, poruke o bijedi ženske osobnosti.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]I nije problem samo Jelena Rozga ili Huljićkina sklonost pisanju ispraznih pjesmuljaka. Problem je u cjelokupnoj hrvatskoj glazbenoj pop sceni koja djeluje destruktivno na nadolazeće generacije žena koje će sazrijevati uz njihove stihove. Pitaju li se ikad kakve poruke s pozornica šalju ili je doista bitno samo prodati stvar bez obzira na stihove koji nisu niti malo nedužni?[/box]

Zabave ne nedostaje, no gdje je samopoštovanje, gdje je zdrav razum i u konačnici gdje je nestala onda dobra kvalitetna glazba koja je mogla prodrmati cjelokupan politički sustav porukama koje su mijenjale svijet?

I dok našim pozornicama drmaju golišave zvijezdice i u laganom ritmu omalovažavaju same sebe, a posebice svoju publiku, jedna majka može samo zamoliti društvo da prestane prezentirati Rozgu i kompaniju kao običnu zabavu. One to nisu. Klub ovakvih pjevačica šalje samo jednu poruku – nemojte poštivati sebe, svoj tijelo niti svoj intelekt.


Komentari