Znate li koliko dugo sir smije stajati u hladnjaku?

Sir je jedna od namirnica koju se najviše baca.

Sir je namirnica koju često bacimo jer nam je jednostavno “sumnjiva” i mislimo da se pokvarila. Stručnjaci sada govore da on ipak ima duži vijek trajanja nego što mislimo.

Rok trajanja sira može varirati od tri tjedna za sireve poput Goude, sve do četiri mjeseca za neke tvrde sireve, i to su brojke koje se razlikuju od onih otisnutih na pakiranjima. Sada kada znate koliko sirevi doista traju možete uštedjeti, ali i smanjiti nepotrebno bacanje hrane.

Parmezan i Cheddar neotvoreni mogu trajati i do četiri mjeseca, a ako ih, pak, spremite u zamrzivač mogu trajati i duže, do osam mjeseci. Čak i kada ih otvorite, tvrdi sirevi mogu trajati puno duže nego što mislite, do čak šest tjedana.

Ako se na tvrdim sirevima i pojavi plijesan možete je jednostavno sastrugati i ostatak je siguran za jelo. Polutvrdi sirevi poput Goude mogu trajati tri tjedna nakon što ih otvorite, a ako ih neotvorene pospremite u zamrzivač njihov vijek trajanja produljuje se na dva mjeseca.

Mekani sirevi poput fete, camemberta i briea trebaju se, ipak, pojesti vrlo brzo zbog opasnosti od razvitka bakterija, zbog njihove vlažnosti. Ako se na tim sirevima razvije plijesan odmah ih bacite jer mogu biti potencijalno opasni za vas.

 


Komentari