Znate li koje opasnosti dolaze s korištenjem antibakterijskih tekućina?

Flickr.com

Nitko ne želi u svojoj blizini klice, a i sam proizvod je veoma jeftin, ali ima razne negativne činjenice vezane uz sebe.

Antibakterijska tekućina za dezinfekciju ruku naveliko je dostupno sredstvo. Rijeko koja osoba nema uz sebe mini bočicu ovog ”borca” protiv bakterija. Vjerojatno mislite kako je ovo dobro za zdravlje, a čim vidite na etiketi kako ljudima ne škodi ali ubija ”99,99 % mikroba” slučaj je riješen. Nitko ne želi u svojoj blizini klice, a i sam proizvod je vrlo jeftin, ali ima razne negativne činjenice vezane uz sebeznačajke.

Evo zašto trebate prestati uzimati antibakterijsku tekućinu za dezinfekciju:

Šteti našoj koži

Proizvodi za dezinfekciju uglavnom sadržavaju alkohol koji je poznat po tome što ima učinak isušivanja. Budući da alkohol povećava apsorpcijsku sposobnost kože, on također omogućuje kemikalijama učinkovitije prodrijeti u kožu. Pojedini antibakterijski gelovi sadrže glicerin koji može biti iritantan za kožu. Osim toga, sastojci poput acetata i glikola dodatno mogu oštetiti kožu.

Može stvoriti otporne bakterije

Iako otpornost može zvučati zastrašujuće, to sigurno nije. Na primjer: prekomjerno korištenje antibiotika potencijalno može dovesti do razvoja bakterija koja je otporna na razne elemente. Drugim riječima, bakterije imaju sposobnost da se razviju kao i sve drugo; više da smo izloženi određenim bakterijama koje su na istim elementima. Ujedno, veće su šanse da će taj element imati manju snagu.

Sadrži nepoznate i potencijalno opasne kemikalije

Kao što je navedeno, sanitarije sadržavati uglavnom alkohol ili triclosan, ali postoje i druge kemikalije koje su uključene u proizvodu. Većina mirisnih antibakterijskih tekućina koristi neku vrstu konzervansa koja može produžiti rok trajanja proizvodu. Međutim, ovi konzervansi se svakim korištenjem proizvoda iznova upijaju u kožu. Mirisne antibakterijske tekućine imaju više konzervansa. A dva konzervansa – ftalati i parabeni – mogu poremetiti proizvodnju hormona.

Može povećati apsorpciju loših kemikalija

Već smo spomenuli da antibakterijske tekućine povećavaju apsorpciju kože. Pritom, koža postaje osjetljiva na potencijalne štetne kemikalije. Jedna od takvih kemikalija naziva se bisfenol A, te koja može uzrokovati oštećenja na endokrinom sustavu. Studije su povezale bisfenol A s rakom, bolestima srca, neplodnosti, i dijabetesom.

Sapun i voda djeluju jednako

Kako biste oprali ruke, dezinficirali ih i osjećali se čisto poslušajte stručan savjet. Naime, većina stručnjaka preporučuje korištenje sapuna i vode.

Izvor: powerofpositivity.com


Komentari