ZNANSTVENICI UTVRDILI: Bebe do petog mjeseca vide poput Supermana

commons.wikimedia.org

Bebe posjeduju nevjerojatnu sposobnost percepcije koju odrasli gube.

U japanskoj studiji, neuroznanstvenici su proučavali više od 42 bebe starosti od 3 do 8 mjeseci dok su gledali slike napravljene iz 3D objekata s malim razlikama u sjenčanju i intenzitetu piksela, mjereći koliko je trajalo gledanje svakog objekta.

Po dužini gledanja, istraživači su mogli procijeniti misle li da je slika objekta slična ili drugačija od prethodne jer se zna da bebe imaju tendenciju dužeg gledanja u stvari koje su im nove. Ako je beba gledala i prvu i drugu sliku jednaku količinu vremena, to znači da su joj obje bile jednako zanimljive i iznenađujuće. Rezultati su pokazali da bebe stare 3 do 4 mjeseca imaju nevjerojatnu sposobnost prepoznati razlike u slikama, a gube ovu vrhunsku vještinu oko petog mjeseca starosti.

Do gubitka ove vještine dolazi jer pokušavamo ubrzano shvatiti što se događa u svijetu oko nas. Zato naš mozak napravi ‘prečicu’ i dolazi do ‘perceptivne konstante’ pa vidimo predmete koji su nam poznati kao da imaju stalan oblik, boju i svjetlost, bez obzira na podražajne promjene u našoj okolini, piše klokanica.hr.


Komentari