Žene, ovo je važno znati! Rani simptomi raka jajnika koje svi uglavnom ignoriraju

Pixabay

Procjenjuje se kako godišnje rak jajnika utječe na više od sto tisuća žena širom svijeta, ali njegove rane simptome teško je primijetiti što ga čini jednim od najsmrtonosnijih oblika raka ženskog reproduktivnog sustava, piše Gloria.

U nastavku donosimo sedam ranih simptoma raka jajnika koje odmah treba prijaviti liječniku ako se primijete.

Nadutost

Ako odjednom osjećate nadutost i u dane u mjesecu kada nemate menstruaciju ili niste u PMS-u, trebali biste provjeriti što je tomu razlog.

Žgaravica i plinovi

Posebno su zabrinjavajući ako odjednom postanu puno učestalija pojava u odnosu na prije. Ako ovo stanje potraje nekoliko tjedana ili čak mjeseci, definitivno je razlog za uzbunu, jer se često događa upravo kod žena koje obole od raka jajnika, a koje ne osjećaju nelagodu u području abdomena.

Grčevi

Uobičajena pojava koju imaju svi pa smo ih skloni ignorirati kao mogući simptom neke druge bolesti. Kod žena se, primjerice, često javljaju u vrijeme menstruacije. Međutim, uopće nije neobično za tumor koji se razvija u zdjelici da izaziva bol u donjem dijelu trbuha, a s obzirom na to da je vrlo sličan menstrualnim grčevima, većina nas odmahnut će rukom na njihovu pojavu.

Bol u leđima

Uslijed raka jajnika pojavi se ponekad i bol u donjem dijelu leđa zbog pritiska koji tumor svojim rastom vrši na kralježnicu. Ako je riječ o kroničnoj boli koja ne prestaje, a znate da je niste “zaradili” krivim pokretom, dugosatnim stajanjem ili sjedenjem ili, primjerice neudobnim ležajem, javite se liječniku.

Siti ste, a niste jeli

Rak jajnika, kako je već spomenuto, raste u abdomenu, a kako raste i buja u trbušnoj se šupljini nakuplja tekućina koja uzrokuje pojačani osjećaj sitosti i nedostatka apetita. Ako odjednom osjetite da niste gladni, odnosno da ste siti, a u usta ste stavili tek zalogaj, dva ili čak ništa, i to potraje – morate reagirati odmah.

Iznenadno krvarenje

Primijetite li da krvarite između ciklusa ili čak ako ste već ušli u menopauzu (a to se svejedno ranije nije događalo), naručite se na ginekološki pregled i ultrazvuk. Ova pojava moguća je kod određenog broja žena, no ako se vi s njom suočavate po prvi put, unatoč redovnom ciklusu svih ovih godina, morate to provjeriti. Naime, neki tumori proizvode hormon estrogen, koji može uzrokovati periodično krvarenje, čak i u menopauzi.


Komentari