Želite prigristi nešto prije spavanja? Obavezno izbjegavajte ove namirnice, debljaju i uzrokuju nadutost

Pixabay

Često vas uhvati glad kada legnete u krevet i nešto biste pojeli, a strah vas od skupljanja viška kilograma? Ne brinite, donosimo vam popis namirnica koje je poželjno izbjegavati navečer.

Banane 

Banane je najbolje jesti oko podne, jer tako jačaju imunitet te čiste kožu. Ne preporučuje se banane jesti navečer, jer tada potiču pojačano stvaranju sluzi te mogu omesti probavu.

Jabuke 

Jabuke sadrže pektin koji snižava šećer u krvi te kolesterol – ako ih jedeš ujutro za doručak. Dakle, navečer ih radije izbjegavaj, jer pektin je noću teško probavljiv.

Krumpir 

Krumpir trebaš jesti isključivo preko dana, jer je prepun minerala te snižava kolesterol. Pošto je krumpir jako kaloričan, najbolje ga je izbjegavati navečer – da se ne udebljaš.

Mlijeko 

Toplo mlijeko navečer djeluje umirujuće te se brine za bolji san – dakle, priušti si jednu šalicu prije spavanja. Ali, ujutro bi bilo bolje izbjegavati mlijeko – teško je probavljivo ako se tijekom dana ne baviš dovoljno sportom.

Orašasti plodovi

Ako oko podneva jedeš orašaste plodove, oni smanjuju krvni tlak. Navečer se ne preporučuju – jako su kalorični.

Naranče 

Naranče su preko dana dopuštene kao slatki i sočni snack – čak su i poželjne. Tada potiču probavu i izmjenu tvari. Loša vijest: ne preporučuje se piti sok svježe istisnute naranče za doručak, jer jako iritira želudac.

Rajčice 

Rajčice se preporučuju za doručak. Poboljšavaju probavu te potiču izmjenu tvari. Međutim, navečer brzo uzrokuju nadutost.

Riža 

Oko podne si bez grižnje savjesti možeš priuštiti porciju riže. Izmjena tvari će tijekom dana biti brža te ćeš i potrošiti ponešto kalorija. Ali, navečer nemoj jesti rižu, jer će se brzo primiti na bokove

Tamna čokolada 

Za doručak je – na primjer s mslima – tamna čokolada dopuštena. Sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje te štite od srčanih bolesti. Ako se ne želiš udebljati, nemoj je jesti kao međuobrok, odnosno maksimalno smanji unos.

Smokve i marelice 

Uz mislima su smokve i marelice poželjne – ujutro jačaju imunitet te potiču probavu. Navečer ih nemoj jesti, jer izazivaju nadutost.

Sir 

Sir je najbolje jesti ujutro, jer u manjim količinama potiče mršavljenje te sprječava nadutost. Ali, fondue od sira nikako se ne preporučuje u večernjim satima. Sir je tada teško probavljiv te može debljati i izazvati probleme sa želucem, prenosi miss7.


Komentari