Želite li biti zdravi – budite se kada i Bandić

Pixabay

Tko rano rani, dvije sreće grabi – poznata je hrvatska uzrečica, iako je za jutarnje lijenjivce poput udarca u glavu, dok se do laganih 10 – 11 sati, s kavom povlače po stanu, čekajući da mi se dogodi bilo kakav kognitivan proces vezan uz obaveze koje nosi novi dan, piše Net.hr.

Ipak, želite li živjeti zdravo, držite se sljedećih uputa:

1. Postaviti si ciljeve

Ciljevi ne moraju biti veliki niti zahtjevni – jednostavno odredite što danas želite postići, za što ste sposobni baš taj dan, a što ćete ostaviti “za neki drugi dan”.

2. Staviti stvari na papir

Popis obaveza zapisan na papiriću poslužit će kao karta za navigaciju u danu koji je prepun obaveza. Dobra je ideja mati u kući ili stanu kakvu obiteljsku “oglasnu ploču” na koju je moguće zalijepiti papiriće kao podsjetnike što koji član obitelji treba učiniti.

To mogu biti vrata hladnjaka i magnetni držači ili ploča od pluta, kupljena u bilo kojoj papirnici. Prije odlaska na posao, ploča neka bude zadnja točka “odjave” iz obiteljskog doma.

3. Vježbanje

Na poslu činite što rade psi i mačke – poput lijenih pasa i dokonih mačaka što se češće rastežite. Zavrtite koji puta glavom, istegnite vrat, ispružite ruke, prošećite, dodirnite stopala…A nakon posla, ako je moguće – trčite!

Bilo kakav fizički napor, bilo da je riječ o odlasku u teretanu, šetnji šumom, trčanju nasipom, za tramvajem ili autobusom, rješava tijelo i um nagomilanog stresa.

4. Doručak je najvažniji obrok dana

Kava može pričekati, no ne i doručak – pojesti ujutro znači organizmu osigurati dovoljno energije da barem prvu polovicu dana odradite u svojem najboljem izdanju.

5. Rano ranjenje odlika je uspješnih ljudi

Osnivač Twittera, Jack Dorsey,  ustaje u 5:30. Direktor Applea, Tim Cook, u 4:30. Od domaćih ranoranioca daleko je najpoznatiji Milan Bandić. Jeli i on uspješan? procijenite sami.

6. Dva koraka ispred ostalih

Samim time što ste ranije krenuli, vjerojatnost da ćete do cilja stići prije ostalih, se povećava. Riješili ste jutarnju pospanost, razbistrili um i veliku većinu posla odradili ili isplanirali. Uspijete li se prisiliti da ustanete samo dva sata ranije, vaša će se produktivnost dramatično povećati. Matematika kaže kako time dobivate 17,5 sati tjedno, 70 mjesečno, a čak 840 slobodnih sati godišnje.


Komentari