Želite izbjeći jesensku prehladu? Manje spavajte i pijte vino kako bi ojačali imunitet

Quentin Dr

Jesen je počela, a s njom dolaze prehlada, viroza i gripa, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako bi se zaštitili na vrijeme

Vježba je ključ 

Pravo je vrijeme da se pokrenete i učinite nešto za svoje tijelo i duh. Trčanje, hodanje, boks, aerobic ili nešto deseto, manje je važno. Važno je da se krećete (uvijek) jer istraživanja pokazuju kako redovito vježbanje povećava imunitet za 50%. Nađite sat vremena u danu kada se možete posvetiti sebi i svojoj tjelovježbi. Tijelo će vam biti zahvalno.

Pametno birajte namirnice 

Dovoljan unos proteina, kao i voća i povrća najjednostavniji je način za poboljšanje imuniteta. Osobe koje ne jedu meso ili oni koji su na dijeti koja ga isključuje – imaju slabiji imunitet. Dakle, priuštite si  špeka i jaja, ali pazite i na dobru podlogu vitaminima. Jabuke i agrumi neka budu u fokusu, te vodite računa o namirnicama koje su bogate vitaminima.

Jedite med 

Iako kemijski sastav meda ovisi o porijeklu dobivanja i načinu vađenja iz saća (npr. vrcani, topljeni, ili med s komadima saća), može se sa sigurnošću reći da se ova delicija sastoji od otprilike 180 supstanci od kojih su u najvećem dijelu (75%) zastupljeni jednostavni ugljikohidrati glukoza i fruktoza koji se brzo pretvaraju u energiju te stoga potiču umnu i fizičku aktivnost. Preporučujemo domaći med, naravno. 

Manje spavajte 

Paradoks koji ima smisla. Dokazano je da previše spavanja slabi organizam, te da spavanje u pretoplim prostorijama slabi organizam. Jednom ili dva puta tjedno, spavajte manje od onog koliko inače spavate kako bi povećali otpornost i ubrzali rad organa. 

Pijte vino

Ovaj savjet nam je možda i najdraži. Vino sadrži velik udio antioksidansa koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala i uzrokuju mnoge bolesti pa čak i rak. Osim vitamina C i tanina izvanredan antioksidans u vinu pokazao je široko antikancerogeno djelovanje. Za jačanje imuniteta – čaša vina na dan.

 

 

 


Komentari