ZDRAVI KUTAK: Kojih se sedam namirnica može nazivati ‘supernamirnicama’

commons.wikimedia.org

Tradicionalni indijski začini – đumbir, cejlonski cimet i kurkuma

Opće je poznato da neke namirnice imaju veće nutritivne vrijednosti od ostalih, a kojih se to sedam namirnica slobodno može nazivati “super namirnicama” pročitajte u nastavku:

1. Brezin šećer i šećer od kokosa

Brezin šećer ima okus i pojavni oblik skoro pa identičan tradicionalnom kristalnom šećeru, no biološki učinak na organizam mu je suprotan. Konzumacija brezinog šećera ne dovodi do pretilosti, ima blagotvoran učinak na zube, alkalizira naše tijelo, za iskorištavanje nije potreban inzulin, ubrzava probavne procese i potpomaže izlučivanje.

Šećer od kokosa sadrži dvostruko više željeza, četiri puta više magnezija i čak 10 puta više cinka od smeđeg šećera. Bogat je izvor kalija i željeza, a obiluje i vitaminima B1, B2, B3 i B6. Sadrži jednostavne šećere, monosaharide, koji se brzo razgrađuju u krvi te pružaju trenutačnu energiju: idealan je za ljude koji se bave sportom. Pomaže u borbi s kilogramima jer regulira omjer kolesterola u krvi, kontrolira apetit te smanjuje osjećaj gladi, što je idealno za balansiranu prehranu. Zbog izuzetnog niskog glikemijskog indeksa kokosov šećer posebno je pogodan za dijabetičare.

Photo editor (commons.wikimedia.org)(en.wikipedia.org4608)
Photo editor (commons.wikimedia.org)(en.wikipedia.org4608)

2. Pšenična i ječmena trava u prahu

Smatra se da pšenična trava povećava broj crvenih krvnih stanica, čisti krv i organe te probavni trakt i stimulira metabolizam. Smanjuje količinu kiseline u krvi, pozitivno djeluje na čir na želucu, ulcerozni kolitis, proljev i zatvor. Detoksicira jetru i krv te kemijski neutralizira negativne utjecaje okoliša na tijelo. Visok sadržaj klorofila pomaže u prenošenju kisika u krvi.

Ječmena trava sadrži širok spektar vitamina i minerala, uključujući i željezo, kalcij i vitamine B1, B2 , B6, C i E. Također sadrži enzim superoksid dismutaza (SOD). Ječmena trava  je vrlo bogata vlaknima te pridonosi normalnoj funkciji crijeva. Ječmena trava također sadrži magnezij, mineral koji pomaže pretvoriti hranu koju jedemo u energiju i, pomažući u radu paratireoidnih žlijezda, povećava koštano zdravlje. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, što je rijetka kvaliteta u biljkama. Ona također sadrži široki spektar enzima i fitokemikalija, u prvom redu klorofila. Ječam je alkalna hrana, za razliku od većine hrane koju konzumiramo koja povećava kiselost organizma. Nutricionistički je vrlo slična pšeničnoj travi (wheatgrass). Postoji nekoliko razlika između ove dvije namirnice ipak, ječmena trava sadrži više kalcija, kalija, klorofila i enzima nego pšenična trava. No, barleygrass ima gorči okus od wheatgrassa. Okusi se mogu i kombinirati.

Photo editor (en.wikipedia.org) (pixabay.com)
Photo editor (en.wikipedia.org) (pixabay.com)

3. Tradicionalni indijski začini – đumbir, cejlonski cimet i kurkuma

Đumbir je prirodna biljka koja se koristi diljem svijeta kao začin. Zbog svojih zdravstvenih prednosti, ova biljka se također koristi kao lijek. Ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za vaše zdravlje. Dobar je izvor vitamina A, C, E, vitamina B kompleksa, magnezija, fosfora, kalija, silicija, natrija, željeza, cinka, kalcija i beta-karotena. Danas ga koristimo najčešće kao začin, no starim civilizacijama bio je daleko više od toga. Cimet ima dugu povijest, a svojevremeno je kao prirodni lijek bio dragocjeniji od zlata. Kurkuma se smatra prirodnim čistačem organizma, a tajna njegove ljekovitosti se krije upravo u žutonarančastoj boji koja se zove kurkumin.

Photo editor (pixabay.com)(www.flickr.com)(en.wikipedia.org)
Photo editor (pixabay.com)(www.flickr.com)(en.wikipedia.org)

4. Probavin – pšenične posije bogate vlaknima

Sadrži visoki postotak dijetalnih vlakana, vitamine B kompleksa, mineralne tvari i elemente u tragovima. Ne sadrži kolesterol i šećer i male je energetske vrijednosti. Potiče probavu, pomaže u apsorpciji štetnih tvari iz crijeva i sprječava razvitak toksičnih tvari u crijevima. Smanjuje razinu kolesterola u krvi, uravnotežuje razinu glukoze u krvi, pomaže u kontroli tjelesne mase jer umanjuje osjećaj gladi (koristan kod redukcijskih dijeta).

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

5. Ayurvedski, pročišćeni maslac

Dobiva se procesom kuhanja maslaca na niskoj temperaturi. Tijekom kuhanja iz maslaca se isparava voda, a krute mliječne tvari se odvajaju i uklanjaju žlicom. Ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje fini okus i lijepu žutu boju. Otporan je na toplinu pa je dobar i za duboko prženje. Zanimljivo je da se ghee često smatra egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi od davnina pod jednostavnim nazivom maslo.

Photo editor (en.wikipedia.org)
Photo editor (en.wikipedia.org)

6. Magnezij citrat prah i alkalni napitak u prahu

Magnezij u obliku citrata osigurava povećanu iskoristivost magnezija u organizmu. Magnezij se u organizmu nalazi u kostima (60%) i serumu, te sudjeluje u nizu enzimatskih procesa (Krebsov ciklus, sinteza proteina i nukleinskih kiselina). Sudjeluje u stvaranju energije (ATP), transportu glukoze u stanice i neuromuskularnom prijenosu podražaja. Važan je i u procesu zgrušavanja krvi te za relaksacijsku fazu mišićne aktivnosti. Nedostatak magnezija primijećen je kod nastanka srčanih aritmija, slabije regulacije krvnog tlaka, kongestivnog zatajenja srca, prolapsa mitralne valvule i poremećaja periferne cirkulacije. Magnezij sprečava nakupljanje kalcija u mekim tkivima, npr. bubrezima ili krvnim žilama, čime smanjuje mogućnost razvoja bubrežnih kamenaca i ateroskleroze. Nalazi se i u anti-stres hormonima nadbubrežne žlijezde.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

7. Laneno brašno

Tijekom proizvodnje lanenog brašna prvo se iz sjemenki lana hladnim prešanjem izvlači ulje, a nakon toga one se melju u fino brašno koje sadrži puno vlakana, bjelančevina, vitamina i mineralnih tvari. Budući da sadrži bjelančevine, preporučuje se i vegetarijancima. Laneno brašno također potpomaže čišćenje organizma.

www.flickr.com
www.flickr.com

IZVOR: Farmacia.hr


Komentari