Zbog manikure dobila najagresivniji tip melanoma! Liječnici upozoravaju: ‘Ovo obavezno morate napraviti ako gelirate nokte’

Facebook/ Karolina Jasko

Dvadesetjednogodišnja Karolina Jasko, missica iz Chicaga, godinama je dva put mjesečno išla na geliranje noktiju, ne sluteći do čega bi je to moglo dovesti. Zato je doživjela pravi šok kada je otkrila da crna linija koja joj se pojavila ispod nokta akralni lentiginozni melanom, najagresivniji od svih melanoma, a koji je ubio i reggae legendu Boba Marleyja.

Prije tri godine uočila je tanku crnu liniju na palcu, ali nije obraćala nikakvu pozornost na to. Tešku dijagnozu otkrila je potpuno slučajno kada joj je palac naotekao i pocrvenio zbog nevezane infekcije koja joj se dogodila nekoliko dana poslije.

Zabrinut zbog crne linije, liječnik je djevojku hitno poslao na biopsiju, koja je potvrdila da ima melanom nokta, jedan od najrjeđih podvrsta raka kože. Takvi su slučajevi, nažalost, u porastu, a stručnjaci krive sve češće odlaske žena na tzv geliranje noktiju, prilikom kojega se ruke izlažu štetnoj UV lampi, piše Net.

“Da nisam reagirala na vrijeme, melanom bi se možda proširio dalje”, kazala je Karolina.

Nasreću, nisu joj morali amputirati prst, ali su jojmorali ukloniti nokat i presaditi kožu s prepona da bi prekrili palac.

O svemu je mlada missica progovorila protekli tjedan za američki Today Show, želeći upozoriti ostale djevojke koje prakticiraju manikuru gelom i akrilom.

“Manikura UV lampom je poput solarija za ruke”, upozorio je dr. Vishal Patel, ravnatelj onkologije u Centru za rak Sveuučilišta George Washington.

Stoga liječnici upozoravaju da bi redovite klijentice morale nanositi kremu za sunčanje

Komentari