ZAMJENA ZA BIJELO BRAŠNO: Donosimo vam 6 drugih namirnica kako se ne bi morali odricati kolača

www.pexels.com

Zahvaljujući ovim alternativama brašnu, odricanje od kolača više nije opcija.

Bilo da ste osjetljivi na gluten ili pak jednostavno tražite zdravije opcije koje možete uključiti u svakodnevnu prehranu, prilično smo sigurni da se trudite izbjegavati bijelo brašno. Zahvaljujući ovim šest cjelovitim alternativama brašnu, odricanje od kolača više nije opcija.

CRNI GRAH
OK, znamo što mislite, ali ne – sigurno nećete osjetiti razliku u sastojcima ako koristite brašno crnog graha. Baš poput većine mahunarka, crni grah bogat je proteinima i vlaknima koji pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava.

SLANUTAK
Humus je divan, ali jeste li znali da možete koristiti slanutak i za izradu slatkih jela? Poput crnog graha, slanutak je bogat proteinima i vlaknima te nutrijentima poput vitamina C, E i beta-karotena. Također je i ključan za regulaciju razine šećera u krvi, zbog čega ćete duže ostati siti.

ZOB
Kada ju usitnite u čestice brašna (što je jako jednostavno učiniti kod kuće!), zob je zanimljiv sastojak za izradu kolača i ostalih slastica iz pećnice. O svim prednostima koje ima po vaše zdravlje ne moramo ni pričati, jer ste sigurno već puno puta čuli zašto je dobro jesti zobenu kašu za doručak…

BADEMOVO BRAŠNO
Još jedna zdrava zamjena koju možete izraditi kod kuće ili kupiti u trgovini. Bademi su bogati proteinima, a imaju nisku razinu ugljikohidrata – što ih čini idealnom zamjenom za brašno.

CVJETAČA
Siromašna ugljikohidratima i bogata vitaminom K (koji djeluje protuupalno na organizam), cvjetača je nevjerojatno raznovrsna zamjena za bijelo brašno bilo da ju koristite za izradu tijesta za pizzu ili nekog drugog peciva.

CJELOVITO PŠENIČNO BRAŠNO
Dobro jutro. Iako nije gluten-free, cjelovito pšenično brašno ima više proteina od običnog bijelog, a pečeno ima apsolutno identičan okus kao i njegova manje nutritivno vrijedna varijanta. Plus: sadrži vitamine, folate i riboflavine, pa se ne morate osjećati loše ako pojedete pun tanjur palačinki.

Piše: Ljepota&zdravlje.hr.

Komentari