ZABRANJENI ANTIBAKTERIJSKI SAPUNI: Ako ste mislili da su učinkovitiji od običnih, prevarili ste se

wiki

Slobodno možete prestati trošiti novac na antibakterijske sapune.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je u novom opširnom izvještaju potvrdila ono o čemu se već duže vrijeme spekulira, ne postoji nijedan dokaz koji potvrđuje tezu kako su antibakterijski sapuni učinkovitiji od običnog sapuna i vode u sprečavanju bolesti te širenju bakterija i virusa, piše Telegram.

Čak 19 “antibakterijskih” kemikalija je zabranjeno

Kozmetičkim kompanijama od sada je zabranjeno daljnje korištenje čak 19 uobičajenih “antibakterijskih” kemikalija, među kojima su i široko rasprostranjeni Triclosan i Triclocarban.

Kompletnu listu zabranjenih kemijskih sastojaka možete pogledati ovdje. Proizvođači imaju godinu dana za izradu novih formula koje neće sadržavati navedene kemikalije, ili proizvode moraju povući s tržišta.

“Potrošači možda misle da je antibakterijsko pranje učinkovitije u prevenciji širenja bakterija, no ne postoji nikakva znanstvena potvrda da su u tome bolji od običnog sapuna i vode”, istaknula je Janet Woodcock, direktorica Centra za procjenu i istraživanja lijekova Agencije za hranu i lijekove.

“Upravo suprotno, određeni podaci upućuju na to da antibakterijski sastojci dugoročno mogu napraviti više štete nego koristi”, zaključila je.

 


Komentari