ZABORAVITE BIJELE MRLJE NA ČIZMAMA: Jednostavan i jeftin trik riješava problem (VIDEO)

YOUTUBE

Mrlje od industrijske soli nisu samo estetski problem.

Sol nagriza kožu, zbog čega će ona vremenom izblijediti, a bijele mrlje mogu se trajno zadržati na obući, posebno ukoliko (kao i većina) nosite crne ili smeđe čizme.

 Jeste li primijetili zimi da se poslije svakog izlaska izvan kuće, vraćate s bijelim mrljama na čizmama? Krivac je industrijska sol koja se posipa po ulicama da otopi led. Iako nam olakšava kretanje u ovim ledenim danima, sol nam uništava obuću. Srećom, postoji jednostavan i jeftin trik za održavanje obuće kojim možete to izbjeći.

Mrlje od industrijske soli nisu samo estetski problem. Sol nagriza kožu, zbog čega će ona vremenom izblijediti, a bijele mrlje mogu se trajno zadržati na obući, posebno ukoliko (kao i većina) nosite crne ili smeđe čizme.

Ipak, ukoliko u kuhinji imate alkoholni ocat, vašim je mukama kraj! Ova namirnica najbolje uklanja sol sa cipela i čizama i djelotvornija je od kupovnih krema i sprejeva za održavanje obuće.

Razlog je to što će ocat rastvoriti sol i potpuno je ukloniti, što nije slučaj s drugim sredstvima za održavanje obuće. Ipak,da ocat ne bi izazvao oštećenje, nemojte ga direktno nanositi na obuću.

Što treba napraviti? 

Prvo ocat pomiješajte s hladnom vodom, potom pamučnom krpom ili vatom polako očistite mrlje na cipelama. Ocat će razgraditi sol i ukloniti mrlje, a vaša obuća neće biti oštećena.


Komentari