VRIJEME JE ZA PROLJETNO ČIŠĆENJE ORGANIZMA: Sikavica i ulje crnog oraha mogu se koristiti i kod najtežih oboljenja

njuskalo.hr

Bijesan i mrzovoljan čovjek nikome nije drag, no kada saznate da se od davnina izvor tih pogubnih osjećaja krije upravo u jetri, možda ćete na to drugačije reagirati.

Mudri poznavatelji prirode i njezinog blaga već preko 2000 godina znaju da i tome ima lijeka, a on se nalazi u biljci s desetak imena, čudnovatih i podosta oprečnih.

Riječ je o sikavici ili gujinoj travi ili trnu sv. Marije ili bijelom stričku ili gospinom trnu ili… Kako god je zvali, jetra je voli, voli je i koža, zaslužna je za dobru volju i ugodno raspoloženje, zaslužna je zapravo za dobrobit baš svake stanice u našem organizmu.

Ulje sikavice je ne-alergijsko a odlikuje se mnogim koristima za zdravlje organizma i kod unutarnje i vanjske primjene. Koristi se u prehrani (izvanredno je ukusno salatno ulje), u proizvodnji funkcionalne hrane, kao dodatak prehrani, u kozmetici, kao dodatak prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Gujina-trava

Kada se koristi u prehrani (salate, umaci, dodatak varivu ili žitaricama i sl.), ulje sikavice je odličan izvor linolne kiseline koja je ključna za daljnju biosintezu biološki aktivnih tvari kao što su prostagladin, prostaciklini, tromboksanes itd. – ukratko svih tvari koji su temelj reguliranja metabolizma. Pored toga, linolna je kiselina izravno ugrađena u stanične opne u organizmu i na taj je način jedna od temeljnih gradivnih tvari u tijelu.

Je li dobro zdravlje izvor dobrog raspoloženja ili obrnuto?

Nije posve sigurno, a tumačimo to već kako kome odgovara. No, jedno je sigurno: koža nas odaje, bilo da je riječ o zdravlju ili o raspoloženju. Ovaj naš najveći organ često nepravedno zanemarujemo, a u pravilu zaboravljamo da ga trebamo “hraniti” (zapravo, koža je organ preko kojega i doslovce možemo hraniti organizam). Ulje sikavice jedno je od onih rijetkih koje kožu obožava, na njoj klizi nevjerojatno precizno, ne zaobilazeći niti komadić. Odlikuje se izvrsnom mazivošću budući da pripada grupi visoko polaritetnih ulja (kao ulje avokada, npr.), a ta osobina govori o još jednom izuzetnom svojstvu da je nositelj biološki aktivnih tvari i ima velike prednosti u odnosu na parafinska ulja.

Bogato je fitosterolima koji osiguravaju koži svježinu i vlažnost i imaju tzv. antiaging efekt. Ulje sikavice bogat je izvor vitamina E (tzv. vitamin mladosti), a sadrži i posebnu vrstu flavonoida koji doprinose antioksidativnom potencijalu ulja. Ulje sikavice štiti kožu podržavajući njezino obnavljanje.

Osobito je blagotvorno za osjetljivu kožu (pa i najosjetljiviju kožu novorođenčadi i beba) sklonu iritiranju, odlično je u tretmanu atipičnih ekcema, psorijaze i kožnih oboljenja koja su posljedica dijabetesa.

Preporučena dnevna doza je 10g (jedna jušna žličica); najbolje kao salatno ulje, dodatak obrocima, izvrsno za pripremanje umaka, majoneza i dr.

Silimarin u svom najizvornijem obliku

Osim ulja, često se sikavica koristi i za pripremanje čaja. Problem kod ovakve pripreme ploda sikavice je temperatura. Od nedavno Matičnjak nudi izvrstan novi proizvod – granulat sikavice. To je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva, ne sadrži alergene.

Granulat sikavice je i prirodni izvor vitamina E (400mg/kg), a odlikuje se i visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselima. Štiti, njeguje i snaži jetru, podržava pravilno funkcioniranje metabolizma i održava normalnu razinu kolesterola u krvi.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Granulat dodajemo našim uobičajenim obrocima, možemo ga umiješati u jogurt, voćni sok, kašu od žitarica, riže ili krumpira; dnevno preporučenu količinu (7 grama) možemo podijeliti u više obroka.[/box]

Kod težih oboljenja jetre (hepatitis npr.), oštećenja jetre uzrokovanih nepravilnom prehranom, alkoholom, lijekovima ili u slučaju trovanja, dobro je kroz dva tjedna uzimati do 18 grama granulata dnevno, zatim napraviti dvotjednu pauzu, kontrolirati stanje jetre, te po potrebi nastaviti konzumirati do 7 grama granulata dnevno.

Rješava problem gljivičnih infekcija

Candida albicans, uvjetno patogeni organizam, stalno je prisutan u našem organizmu i kod zdravih osoba rijetko izaziva probleme. Do prekomjernog razmnožavanja ove gljivice obično dolazi uslijed narušavanja ravnoteže imunološkog sustava, a tada dolazi do ozbiljnih i neugodnih problema.

Kandidaza se ne smije zanemarit, liječenje je nužno, često dugotrajno. No, i samo liječenje prate određene nuspojave, jer i kada ugibaju, gljivice candide su neugodne – u procesu raspadanja, otpuštaju čak 79 različitih otrova, među njima su i etanol i acetaldehid. Ako u tom trenutku jetra nije spremna na brzu i učinkovitu reakciju, nastaju simptomi poznati Herxheimerova reakcija ili reakcija čišćenja:   glavobolja, mučnina, bolove u mišićima, groznicu, umor, smušenost.

Pomoć nam u tom slučaju može pružiti biljka sikavica odnosno njezin plod koji sadrži silimarin kompleks – bioaktivnu tvar   (flavononid) koja ozdravljuje i osnažuje jetru.

Aktivni sastojak sikavice silimarin čini skupina fitokemijskih komponenti poznatih kao flavonolignani. Te komponente pomaži jetri na više načina. Prije svega, silimarin stimulira sintezu proteina u jetri i na taj način pomaže da se oštećene stanice oporave kako bi dalje mogle obavljati svoju funkciju.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Silimarin aktivno štiti stanice jetre jer omogućava i sudjeluje u izgradnji novih staničnih opni i na taj način sprječava ulazak otrova u stanicu. Treća značajna funkcija silimarina je da podržava rast novih stanica jetre.[/box]

Vrijeme je za proljetno čišćenje organizma

Ako ste dovoljno odvažni, istražite parazite. Svugdje su oko nas, ali i u našem organizmu. Nisu lijepi ni privlačni; žilavi su i nemilosrdni osvajači svega na što naiđu; neumjereni su “svežderi”, k tome su i ambiciozni: njihova pohlepa za uvećavanjem i umnožavanjem neutaživa je i uvijek ide na tuđi račun. Uistinu nas mogu skupo koštati: razvijaju se i žive u našem organizmu i pritom stvaraju golemi nered i štetu. Prije svega slabe nam imunitet i doprinose razvoju kroničnih oboljenja. Napadaju sve organe, a neke vrste mogu ugroziti i mozak.

Tri moćne biljke u borbi protiv parazita

Tri su moćne biljke udružene u borbi protiv parazita; gorki će pelin zagorčati život parazitima, crni će ih orah zaviti u crno, a klinčić će im nemilosrdno uništiti čak i nerazvijeno „potomstvo”.

Pelin: biljka koja sadrži najmoćniji toksin protiv mnogih vrsta parazita.

pelin

Klinčić: jedinstvena biljka koja sadrži eugenol (najmoćniju anti-mikrobnu tvar), koja ubija protozoe (najsitnije oblike organizama) i jedino je prirodno sredstvo koje uništava jajašca parazita.

Cloves

Crni orah: stoljećima se učinkovito koristi protiv gljivica i parazita koji uzrokuju bolesti kože, odlikuje se anti-tumornim svojstvima, čisti krv od toksina. Orahovo ulje sadrži visoku biološku vrijednost (visok sadržaj polinezasićenih masnih kiselina), stoga snižava kolesterol i trigliceride, povoljno djeluje na mozak i štitnu žlijezdu. Macerirane u hladno prešanom ulju oraha ove biljke čine Lautus (lat. čistač) P – prirodan, učinkovit i blag proizvod (bez nepoželjnih nuspojava) protiv parazita.

crni-orah-uzgoj

Ne pokušavajući biti pametniji od autora antiparazitske kure, dr.Clark, sve tri ključne biljke, crni orah, klinčić i pelin macerirali smo u ulju oraha.

Uljni macerat u takozvanom baznom ulju samog oraha je s jedne strane nježniji i sigurniji za naš organizam od prilično agresivnog eteričnog ulja pelina ili klinčića, a usuđujemo se reći da mu je efekt bolji jer uz aktivne ljekovite principe navedenih biljaka i samo ulje oraha zahvaljujući visokom sadržaju joda djeluje jako antiseptično i pogubno na parazite, gljivice i bakterije a s druge strane to isto ulje potpomaže našu moždanu cirkulaciju, kognitivne sposobnosti a u ova teška vremena omogućava nam i da lakše i kvalitetnije spavamo.

A sad, zahvaljujući samom ulju oraha u kombinaciji sa navedenim ljekovitim biljkama naš organizam se svakodnevno s jedne strane rješava napasnika a s druge strane opskrbljuje tijelo neophodnim vitaminima, mineralima, silicijem i naravno neophodnim višestruko nezasićenim masnim kiselinama, kompleks omega3-6-9. Jer nije bit u tome da se samo unište paraziti već je i potrebno ponovno nahraniti i ojačati naše tijelo, i ne zaboravimo kompleks omega 3-6-9 nas čuva i od najveće pošasti modernog doba-upalnih procesa.

Kada krenuti na antiparazitni program?

Indikacije za primjenu antiparazitskog programa su: slabost, apatija, depresija, kronični umor, bolovi u trbuhu, nadutost i plinovi, anemija, gubitak apetita, nervoza, razdražljivost, nesanica, hiperaktivnost, glavobolja, astma, alergije, giht, karcinom.

Lautus P preporuča se uzimati kao 6-tjedna antiparazitska kura: 1 žlicu (30 kapi), 2 puta dnevno, prije jela; kura se preporuča provoditi 2 puta godišnje. Prilikom korištenja proizvoda potrebno je izbjegavati ugljikohidrate, a uopće ne konzumirati kruh (radi kvasca), ocat, gljive (ni jela s gljivama) i alkoholna pića.


Komentari