VIŠESTRUKE BLAGODATI ZA ZDRAVLJE: Saznajte zašto dnevno prohodati 1 000 koraka

pixabay.com

Toliko vremena ćete svakako moći odvojiti, a blagodati za zdravlje bit će višestruke. 

Zdravstveni stručnjaci za optimalno zdravlje preporučuju 10.000 koraka dnevno.

.Ako sjedite dugo na radnom mjestu i sve poslove obavljate automobilom, ili ako ste stalno u stisci s vremenom, možda nećete moći svakoga dana preći 10 000 koraka dnevno (što iznosi oko 6-7 kilometara pješačenja).

Što onda napraviti? Umjesto sjedenja, povećajte fizičku aktivnost na bar tisuću koraka dnevno (što je nešto manje od kilometra). Toliko vremena ćete svakako moći odvojiti, a blagodati za zdravlje bit će višestruke:

  1. Čak i skromna razina fizičke aktivnosti drastično poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti“, kaže dr Michael Olson, profesor psihologije vježbanja na jednom američkom fakultetu. Kretanje čini da mišići bolje „pumpaju“ krv kroz tijelo, što snižava puls.
  2. Dodatna aktivnost direktno smanjuje rizik od moždanog udara. Također, pomaže u reguliranju krvnog pritiska.
  3. Dodatnih 1000 koraka dnevno pomaže u reguliranju razine kolesterola. „Kada se krećete, sagorijevate kolesterol i druge masti u krvotoku, čime pomažete krvnim sudovima“, objašnjava prof. Olson.
  4. Kratka, brza šetnja možda je najbolji način da razbistrite glavu i popravite raspoloženje. „Kada vježbate, organizam proizvodi više dobrih kemikalija – endorfina, a istovremeno dolazi do snižavanja razine kortizola, hormona stresa koji čini da se osjećate loše i povećava rizik od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema“, kaže Harley Pasternak, autor bestselera The Body Reset Diet.
  5. Prema Američkoj akademiji ortopedske kirurgije, bilo koji vid vježbanja koji vas tjera da djelujete protiv gravitacije, a u koji ulazi i hodanje, jača kosti i pomaže u borbi protiv osteoporoze.

Komentari

Komentari

loading...