Višenamjensko sredstvo: Provjerite kako koristiti omekšivač za rublje u domaćinstvu!

FOTO: Max Pixel
Omekšivač ne služi samo za mirisno rublje. Provjerite kako ga još iskoristiti u domaćinstvu.

Omekšivač za rublje vrlo je koristan u domaćinstvu; od uklanjanja mrlja i tvrdokornih naslaga do skidanja starih tapeta i osvježavanja automobila.

Ovo je sedam načina kako još iskoristiti omekšivač u domaćinstvu!

1. Odličan osvježivač prostora

Vrlo je jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u omjeru 1:3, promućkajte i mješavinom pošpricajte zavjese, kauč, tepih ili unutrašnjost automobila, prtljažnik itd. Mirisat će predivno i dugotrajno.

2. Efikasan u borbi protiv prašine

Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine te prebrišite površine i predmete u kući. To djeluje na statički elektricitet, koji inače pogoduje sakupljanju prašine – to zapravo spriječava njegovo stvaranje. Osim toga, i to će dodatno namirisati prostor.

3. Glatke površine postaju sjajne

Napravite sredstvo za poliranje tako da pomiješate omekšivač s vodom, u omjeru 1:4 (npr. jednu čašicu omekšivača i četiri vode). Ulijte u bocu s raspršivačem, pošpricajte po glatko površini i prebrišite suhom krpicom. Ovaj pripravak je pogodan i za staklene površine te tuš kabine.

4. Pomaže skinuti stare tapete sa zida

Pomiješajte u nekoj posudi pun čep omekšivača i četiri čaše tople vode (oko 1 litar) i spužvom nanosite na tapete. Umjesto spužve možete koristiti i sprej. Važno je da je voda cijelo vrijeme topla. Mješavinu nanosite na dio tapete pa ogulite dok je još mokra, i tako redom.

5. Omekšava kistove za bojenje

Nakon upotrebe i pranja kistova za slikanje, bojenje zidova itd. operite ih i u vodi u koju ste stavili nekoliko kapi omekšivača. Dobro ih osušite i ostat će mekani do sljedećeg farbanja.

6. Za lakše čišćenje od zapečene hrane

Zaboravite ribanje žicom! Umjesto toga napunite, na primjer, lonac na kojem su slojevi zapečene hrane vodom u koju ste dodali malo omekšivača, ostavite oko sat vremena i naslage ćete lako ukloniti.

7. Uklanja tvrdokornih mrlja s prozora

Umjesto da sasušene naslage na prozorima premazujete vodom i pokušavate ukloniti, premažite ih s malo omekšivača, pričekajte deset minuta i obrišite vlažnom krpom. Zatim prozore operite uobičajenim načinom.


Komentari