VAŠOJ KOZMETICI ISTEKAO JE ROK TRAJANJA? Evo do kakvih ‘neugodnosti’ može doći

www.pexels.com

Svaki proizvod dekorativne kozmetike ima svoj rok trajanja, no pitanje je znači li to da trebate baciti odmah po isteku ili ga koristiti još neko vrijeme?

Korištenje make upa kojem je istekao roka trajanja uzrokuje razne neugodnosti, a među najviše opasnosti ubrajaju se acne cosmetica; akne koje nastaju nakon dulje primjene kozmetike sa sastojcima koji djeluju okluzivno na pore, piše Jolie.hr.

Tekući puder

FOTO: Painted Ladies
FOTO: Painted Ladies

Tekući puder sadrži sastojke koji se mogu početi razdvajati nakon što istekne rok trajanja. Pritom će se uljni sastojci podići na vrh pa ako podlogu nastavite koristiti, velike su šanse da na lice aplicirate veću koncentraciju sastojaka koji će potencijalno začepiti pore i uzrokovati akne.


Naravno, ovaj problem možete riješiti tako da proizvod protresete, ali ako primijetite da je miris drugačiji ili da se tekstura promijenila, puder odmah bacite u smeće.

Maskara

FOTO: kauneusjaterveys.fi
FOTO: kauneusjaterveys.fi

Maskaru nakon otvaranja je najbolje iskoristiti unutar tri mjeseca iako će na proizvodu biti naznačen dulji rok trajanja. Zašto?

Trepavice imaju veliku ulogu u zaštiti očiju, sakupljaju sitne čestice i kontaminante iz zraka i sprječavaju ih da ulete u oko. Svaki put kada stavite maskaru i vratite aplikator u ambalažu, u proizvod vraćate sve što je bilo na trepavicama (uključujući i bakterije). Naravno, i u ovom slučaju miris proizvoda je dobar indikator trebate li ga zadržati ili baciti u smeće.

Puderi i rumenila u prahu

FOTO: Flickr
FOTO: Flickr

Ovaj tip proizvoda može trajati nekoliko godina iako je na ambalaži naznačen kraći vijek trajanja. Bakterije se ne razvijaju u suhom okružju i dok proizvod ima željeni učinak možete ga koristiti.

Međutim, ono što morate napraviti povremeno jest ostrugati gornji sloj proizvoda koristeći nož ili špatulu. Zašto? Sebum s lica može se transferirati na površinu rumenila i pudera u prahu preko kista za make up te tako upropastiti gornji sloj mijenjajući mu teksturu.

Kremasto rumenilo ili highlighter

FOTO: popsugar.com
FOTO: popsugar.com

Za ovaj tip proizvoda potrebno je malo više pažnje, pogotovo ako je ambalaža takva da prstima uzimate rumenilo ili highlihter što je idealna podloga za razvijanje bakterija.

Potrebno ih je barem jednom mjesečno prebrisati papirnatom maramicom na koju ste stavili čisti alkohol. Isti oni sastojci koji vašem licu obećavaju sjaj, kada proizvod istekne mogu napraviti nered na licu!

Ruž za usne

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Iako ih volimo sakupljati, općenito, ruževi za usne zahtijevaju oprez. To je pogotovo slučaj s tekućim ruževima i sjajilima.

Naše usne imaju tanku kožu i lako su podložne ranicama i iritacijama pri čemu bakterije preko aplikatora možete vratiti u proizvod.

Općenito, vijek trajanja im je oko godinu dana zbog nemogućnosti dezinfekcije. Običan ruž može trajati dulje uz povremeno brisanje gornjeg dijela i dijelova izloženih zraku.

Tuš za oči

FOTO: Elle
FOTO: Elle

Kao i maskaru, treba ga mijenjati svaka tri mjeseca zbog područja na koje se aplicira. Delikatna koža oko očiju podložna je iritacijama, crvenilu i infekcijama do kojih može doći korištenjem proizvoda koji je star.

Komentari