Uživajte bez brige: Čokolada je dobra za vaše srce

Foto: Pixabay.com

Sudeći po novim istraživanjima, čokolada je dobra za vaše srce.

Američki znanstvenici analizirali su podatke o 55 tisuća odraslih Danaca, te su ustanovili da konzumiranje 50 do 170 grama čokoade tjedno, za čak 20 posto smanjuje rizik od fibrilacije atrija. Vodeća autorica studije Elizabeth Mostofsky, inače voditeljica odjela za epidemiologiju Škole javnog zdravlja u Bostonu, i njezine kolege u časopisu Heart objavile su svoje rezultate.

 

Za fibrilaciju atrija krakteristični su izrazito brzi i nepravilni električni impulsi u srčanim pretklijetkama što rezultira smanjenim dotokom krvi u klijetke. Pacijenti kojima je dijagnosticirano ovo stanje imaju i dva puta veći rizik zasrčani udar.

Kod prevencije oboljenja od ove bolesti ključna je zdrava prehrana, u koju spada i čokolada, tvrde znanstvenici.

Umjerena konzumacija tamne čokolade zaista može doprinjeti smanjenju tizika od bolesti, ali zbog povećanja unosa iste, korist se smanjila. Oni koji su jeli 25 grama čokolade dnevno imali su 16 posto manji rizik, piše Index.

“Pretjerivanje s čokoladom, međutim, nije preporučljivo jer su mnogi čokoladni proizvodi bogati kalorijama, šećerom i mastima što može dovesti do povećanja tjelesne težine i ostalih metaboličkih problema”, rekla je Mostofsky.


Komentari