UPALA DESNI: Donosimo vam simptome i 6 načina liječenja

pixabay.com

Zubni kamenac pritišće desni, uzrokuje povlačenje i doprinosi upali.

Gingivitis je blaga upala desni koja može dovesti do ozbiljnijih problema ako se ne shvati ozbiljno. Najčešći uzrok upale desni je loša oralna higijena, iako može nastati i zbog nekih prehrambenih nedostataka. S obzirom da je gingivitis rijetko bolan može se desiti da ga imate, a da toga niste ni svjesni.

Gingivitis vodi do bržeg stvaranja plaka (zubnog kamenca), a može i prouzrokovati loš zadah čak iako su vam zubi potpuno zdravi. Faktori koji doprinose gingivitisu su: loša oralna higijena, pušenje, dugotrajno nakupljanje zubnog kamenca, dijabetes, starost, slab imunitet zbog kronične bolesti, korištenje određenih lijekova i loša prehrana.

Simptomi gingivitisa

  • krvarenje desni pri četkanju
  • svjetlo-crvena ili crveno-ljubičasta boja desni
  • mekane ili otečene desni
  • povučene desni (ne pokrivaju zube dovoljno)
  • loš zadah

Kako liječiti upalu desni?

Liječenje upale desni može biti dosta izazovno. Postoji mnogo prirodnih lijekova, ali rijetki su oni koji su zaista učinkoviti. U sljedećim paragrafima ćemo opisati najučinkovitije metode, koje ne moraju nužno biti prirodne.

Čišćenje kamenca kod stomatologa

Zubni kamenac pritišće desni, uzrokuje povlačenje i doprinosi upali. Zato je važno svakih 6 mjeseci raditi profesionalno čišćenje kamenca. Prilično je bezbolno, a jedina neugodnost je što može biti blagog krvarenja tokom čišćenja, ako su vam desni upaljene.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od rijetkih prirodnih lijekova koji je učinkovit i dokazano podržava zdravlje desni. Supstance u zelenom čaju sprječavaju rast bakterija na desnima te tako smanjuju upalu. Zeleni čaj se može naći i kao sastojak posebnih pasti za zube, a može se naći i u kapsulama kao ekstrakt. Također postoje žvakaće gume sa ekstraktom zelenog čaja kao i razni slatkiši.

pixabay.com
pixabay.com

Ispiranje usta hidrogen peroksidom ili vodicom za usta

Hidrogen peroksid je tekućina slična vodi koja se u medicini koristi za dezinfekciju ili ubijanje bakterija. U apoteci možete kupiti razrijeđeni hidrogen peroksid (3%). Uz pomoć njega ćete dezinficirati usta i desni, a pozitivno je to što također izbjeljuje zube. Hidrogen peroksid je prilično siguran i jako koristan ali ne preporučuje se da ga koristite duže od 7 dana jer on ubija i dobre i loše bakterije u ustima, te može dovesti do stvaranja ranica u ustima. Ako ga planirate koristiti na duži period onda ga koristite svaki drugi ili treći dan. Mnoge vodice za ispiranje sadrže razblaženi hidrogen peroksid u sebi.

Antibiotici

Kod težih slučajeva gingivitisa se propisuju antibiotici koji pomažu imunološkom sistemu da se bori protiv bakterijskih infekcija. Međutim, uzimanje antibiotika ima svoje rizike i ne treba ih uzimati bez konsultacije sa doktorom ili stomatologom.

Pranje zuba i upotreba zubnog konca

Ovaj savjet je možda previše očit ali ako ne perete zube 2 puta dnevno i ne koristite zubni konac onda ne možete ni očekivati savršeno zdravlje zuba i desni. Jedan od glavnih razloga za upalu su bakterije koje se nalaze među zubima i koje treba redovno čistiti.

Ako vaše desni ne mogu podnijeti tvrdu četkicu, nabavite neku mekšu koju ćete često mijenjati. Također tražite preporuku od zubara za najbolju pastu protiv gingivitisa.

Unosite mnogo kalcija, vitamina C i cinka

Istraživanja pokazuju da je nedostatak kalcija i vitamina C povezan sa upalama desni. Zato biste se trebali pobrinuti da unosite što više kalcija kroz mliječne proizvode i vitamina C kroz razno voće i povrće.

Cink je također učinkovit protiv gingivitisa ali ako se nanosi direktno na desni (kao sastojak nekih pasti za zube ili vodica za ispiranje).


Komentari