UBLAŽITE JE: Trikovima iz kuhinje protiv grlobolje

FOTO: Easy Health Options
U zimskim mjesecima grlobolja je vječiti problem.

Najčešći uzroci su prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi zrak kojem smo izloženi boraveći u grijanim i zatvorenim prostorima,

Kada se govori o grlobolji, obično se misli na upalu ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). Uzročnici ne moraju uvijek biti samo bakterije ili virusi nego i pretjerana uporaba glasnica (govor ili pjevanje), ali i boravak u zadimljenom prostoru.

FOTO: The Tomato Tart
FOTO: The Tomato Tart

Kako se boriti protiv grlobolje?

Grlobolje najčešće traju do tjedan dana, a poželjno je što prije započeti s ublažavanjem tegoba.

Ako se stanje ne popravi ni nakon 7 dana, potrebno je obaviti pregled kod liječnika. U nastavku donosimo trikove i savjete kojima je moguće ubrzati oporavak sluznice usne šupljine i grla.

Tada je gutanje često vrlo otežano. Ove tegobe mogu se ublažiti različitih kućnim pripravcima ili uzimanjem pastila za grlo.

  • Topla limunada 

Za početak napravi toplu limunadu u kojoj ćeš razmutiti žličicu meda i pij je lagano, gutljaj po gutljaj.

  • Slana voda

U čašu obične vode (200 ml) razmuti žličicu morske soli. Grgljaj gutljaj po gutljaj tekućine u grlu dok ne potrošiš pripremljenu količinu. Postupak ponovi nekoliko puta tijekom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i uklonit će osjećaj grebanja.

  • Češnjak

Prirodni antibiotik koji uništava viruse, bakterije, pa čak i gljivice. Čim osjetiš grebanje u grlu, preventivno pojedi nekoliko režnja češnjaka, a nasjeckani se odlično spaja sa salatama. Od njega se može pripremiti i učinkovito sredstvo za liječenje grlobolje. U čašu prokuhane i ohlađene vode dodaj nekoliko izgnječenih režnja češnjaka. Nakon nekoliko sati procijedi. Dobivenu otopinu grgljaj u grlu nekoliko puta tijekom dana.

  • Hren

U čašu tople vode dodaj žličicu svježeg naribanog hrena i jednu žličicu meda. Dobro promiješaj i pij polako u gutljajima.

  • Jabučni ocat

Kada se jave prvi simptomi upale grla, preporučuje se ispiranje grla jabučnim octom. U čašu tople vode razmuti tri žličice octa, grgljaj pa ispljuni.

  • Tekućina

Treba uzimati više tekućine, osobito biljnih čajeva koji se mogu zasladiti medom i u ohlađeni dodati nekoliko kapi limunovog soka. Na taj način će se smanjiti suhoća sluznice

  • Sirup od luka

U teglu slagati kriške luka, limuna, žlicu meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mjestu pokriveno tanjurićem od šest do 10 sati, dok luk ne pusti sok. Procijedi u tamnu bočicu i uzimaj po jednu žlicu svaka dva sata.


Komentari