Trikovi za zimske jutarnje ‘muke’: Evo kako se nositi sa ‘zaleđenim’ automobilom!

FOTO: Pixabay

Ovo vam može olakšati život!

Sa zimskim minusima krenule su i jutarnje aktivnosti poput odmrzavanja i struganja mraza sa stakala automobila. Većina voli idilične zimske prizore pune snijega, ali morate priznati, malo ljudi voli ove muke koje ih snađu uglavnom ujutro.

Ako pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to spriječiti, sve će biti lakše, pišu 24sata.

Imate li mogućnosti, automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut prema istoku. Tako će prve jutarnje zrake polako otapati led na vjetrobranskom staklu.

Napravite tekućinu za odmrzavanje stakala koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i deterdžent za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept – ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u promjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

Vrlo je jednostavno sačuvati i vrata od zaleđivanja. Sve što trebate napraviti je to da premažete gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd.

Ako se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za kreditnom karticom i ostružite led.

Evo ideje i za brisače. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli “zalijepljene” za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Generalna prevencija za zaleđenje stakala može biti i pokrivanje auta kartonom ili starim ručnicima.

Pažnja! Zaleđena stakla nikada ne polijevajte vrućom vodom, jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo nanesete krpom


Komentari