‘TREŠNJEVKA ZA DJECU’: U sklopu predavanja pogledajte i izvrsnu kazališnu predstavu

www.flickr.com

Prvo predavanje iz navedenog ciklusa predavanja i predstava održati će se u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjveka 1, Zagreb, 25. studenoga. 2015. u srijedu od 18 sati na temu „Debljina djece – nove spznaje i zadaće“.

Vijeće mjesnog odbora „Antun Mihanović“ u suradnji s Vijećem gradske četvrti Trešnjevka sjever, Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Centrom za kulturu Trešnjevka pokrenulo je ciklus predavanja pod nazivom „Trešnjevka za djecu“ o zdravlju djece na području Trešnjevke

Prvo predavanje iz navedenog ciklusa predavanja i predstava održati će se u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjveka 1, Zagreb, 25. studenoga. 2015. u srijedu od 18 sati na temu „Debljina djece – nove spznaje i zadaće“ – gost predavač Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, specijalist pedijatar, a po završetku predavanja uslijediti će prigodna predstava Kazališta Prijatelj „Priča o bljaksonima ili zašto treba zdravo jesti“ gdje se govori o zdravoj prehrani.

„Debljina djece – nove spznaje i zadaće“

Brojni su čimbenici koji istovremeno utječu na nastanak debljine i počinju djelovati od trenutka začeća. Život u urbanim sredinama, sve zahtjevniji školski programi, nedostatak vremena za slobodne aktivnosti roditelja i djece, brojni utjecaji medija i promijenjen način prehrane pokreću zloćudni kotač debljine koji je iznimno teško zaustaviti. S obzirom na to da slabu učinkovitost liječenja debljine, pozornost treba usmjeriti na prevenciju. Akcija „Trešnjevka za djecu“ prepoznala je važnost ove problematike te je uvrštena kao prva tema ciklusa zdravstvenih tribina u kojoj osim pedijatra prof. Milivoja Jovančevića sudjeluju i djelatnici Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Zajedničkim će naporima pokušati ukazati na načine prevencije ove danas najčešće bolesti.


O predstavi

Radosnom igrom, plesom, pjevanjem i šalama glumci pripovijedaju događaje iz svakodnevice učeći velike i male što je zdrav, a što je nezdrav obrok. Predstava govori o djevojčici Dunji koja živi ispunjeno i veselo djetinjstvo. Ide u školu, bavi se plesom i glazbom, a kad ima vremena odlazi u posjet svojoj staroj bakici koja joj s ljubavlju priprema „stara“ jela kako bi njezina unuka bila zdrava. No, vrag, koji u današnje vrijeme nije gadna kreatura nego agresivni trgovac, Dunju navuče na moderna jela koja ne oduzimaju vremena i koja se mogu jesti svuda: vragburgeri, paklenski pomfriti i krampus kole. Dunja se pretvori u bljaksonicu! Okus bakinih jela izgubi svaki čar, postane bezvoljna, prestane se baviti plesom, ali na svu sreću, bakica ima lijek: krepku pileću juhicu. Predstava je u produkcija kazališta Prijatelj u koprodukciji s Centrom za kulturu Trešnjevka. U njoj glume Anja Đurinović, Selma Mehić i Hrvoje Zalar, a namijenjena je djeci od 4 do 11 godina. Program je u potpunosti beslpatan.

Komentari