TIHI UBOJICA U VAŠEM ŽIVOTU: Opušci vas truju, a da toga niste ni svjesni! Ovo je jedini način da se zaštitite

Pixabay.com

Svaki opušak cigarete, tvrde znanstvenici, emitira gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cijela cigareta, a štetne su razine nikotina prisutne i tjedan dana nakon što je cigareta ugašena.

Znanstvenici Nacionalnog instituta za tehnologiju u SAD-u otkrili da su opušci od cigareta opasniji za ljudsko zdravlje nego se mislilo, zbog šokantne razine nikotina koja se u zraku stvara od njih još dugo nakon što je cigareta ugašena, pišu 24sata.

Naime svaki opušak cigarete, tvrde znanstvenici, emitira gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cijela cigareta, a premda se iz ugašene cigarete većina kemikalija emitira u prva 24 sata, otkriveno je kako su štetne razine nikotina prisutne i tjedan dana nakon što je cigareta ugašena.

“U Queenslandu nastojimo na što više javnih površina zabraniti pušenje, pogotovo jer neki nisu svjesni koliko na zdravlje djeluje ‘sekundarno pušenje’”, rekao je izvršni direktor Queensland Vijeća za rak Chris McMillan za Daily Mail.

Znanstvenici su također otkrili da su opušci štetniji kad je vrijeme toplije.


“To znači da ako tjedan dana ne ispraznite pepeljaru, količina izloženosti nikotinu za nepušače može biti i duplo veća”, rekao je voditelj istraživanja Dustin Poppendieck.

Komentari

loading...