TABLETE BEZ RECEPATA I IZVAN LJEKARNE? ‘Zdravlje pacijenata biti će ugroženo, može doći do trovanja i smrti’

www.publicdomainpictures.net

U većini zemalja unije moguće je izadavanje lijekova bez recepta i izvan ljekarne.

Hrvatsku bi uskoro mogla zadesiti još jedna velika promjena, a odnosila bi se na zdravstvo, odnosno farmaceutsku industriju. Naime, posve je moguće, da bi se analgetici uskoro mogli izdavati bez recepata i izvan ljekarni. Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode ovo nisu potvrdili ni demantirali.

Ovakva novost, ipak, odnosila bi se na samo 160 lijekova od njih 5 tisuća, tako se do onih na bazi acetilsalicilne kiseline, poput andola i spirina, bez recepta ne bi moglo.

 


U većini zemalja unije moguće je izdavanje bez recepta i izvan ljekrane, ali ne i u Hrvatskoj, a iz Agencije o promjeni propisa govore kako se radi o poslovnoj tajni.

Cijeli niz mehanizama regulira izdavanje lijekova u specijaliziranim prodavaonicama, tako se osigurava da način izdavanja ne predstavlja rizik za pacijente. Nabavljanje lijekova izvan ljekarni može se odobriti isključivo za tablete čiji sigurnosni profil je dobro poznat i koje su dokazano sigurne i učinkovite u samo liječenju.

“Smatramo da bi izdavanjem tih lijekova izvan ljekarni na neki način bila ugrožena sigurnost naših građana. Lijekovi bez obzira što su bezreceptni i mogu imati posljedice na zdravlje pacijenata”, Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke Komore.

Dodao je i kako su Portugal i Španjolska imali slobodnu prodaju, a sada vraćaju lijekove u ljekarne.

“Upravo ta iskustva potvrđuju da brojne štetne posljedice, posebno kod ibuprofena, kod paracetamola, a znamo da su moguća i kod acetilsalicilne kiseline – trovanja, pa čak i smrtni slučajevi potvrđuju potrebu da se ti lijekovi isključivo izdaju u ljekarnama”, napominje Portolan.

Stav Europske komisije je da se povećanjem dostupnosti ruše cijene lijekova što u Hrvatskoj nije slučaj, piše RTL.

Komentari