SVINJSKA MAST NIJE UBOJICA: Razbijen mit o njezinoj štetnosti, riječ je o vrhunskoj namirnici

hr.wikipedia.org

Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobiva od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru.

U proteklih pola stoljeća svinjska mast “protjerana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja deblja, povisuje masnoće u krvi, začepljuje žile, uzrokuje srčane i moždane udare… No pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans masti kojima smo ”preplavljeni” zato što ih sadrže hidrogenizirana (industrijski prerađena) biljna ulja i margarin, piše ordinacija.hr.

Naime, svinjska mast ponovno je tražena delikatesa u kojoj vrijedi uživati na tradicionalan način i to pimjerice – kriška kruha namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta češnjakom i(li) crvenom paprikom. Ili starinski “čips” – čvarci…

10.11.2015., Zagreb - Sajam Obrtnici medju nama Zagrebacke udruge potrosaca na trgu Kralja Tomislava otvorio je ministar Gordan Maras. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

U kulinarstvu se svinjska mast osobito cijeni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i bit će iznimno ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog tijesta.

Međutim, hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobiva od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizira i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora, a svinje dolaze s farmi na kojima se masovno uzgajaju jedući industrijsku hranu.


Kad je riječ o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, no manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Osobito je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na krvožilni sustav. Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja prehrana prepuna hidrogeniziranih masti, rafiniranog šećera i aditiva.[/box]

 

Komentari

loading...