Svijetom haraju tri glavne varijante koronavirusa: Evo koja je dominantna u Europi

Pixabay

Tip C glavni je europski tip koji je uočen kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske.

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom dr. Petera Forstera sa Sveučilišta Cambridge rekonstruirala je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS) ranu evoluciju virusa SARS-CoV-2 te zaključila da postoje tri glavne varijante novog koronavirusa: A, B i C, piše Jutarnji list.

Do navedenog zaključka znanstvenici su došli analizom genoma koronavirusa uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz cijelog svijeta u razdoblju između 24. prosinca 2019. i 4. ožujka 2020. godine.

Varijanta A genetski je najsličnija koronavirusima nađenim kod šišmiša i pangolina ili ljuskavaca, a ta se varijanta smatra “korijenom epidemije Covida-19”, iako nije bila prevladavajuća u Wuhanu, ishodištu nove bolesti. Veliki broj slučajeva koronavirusa varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD-a i Australije.

U Wuhanu je kod pacijenata pak dominirala varijanta B koronavirusa koji se razvio iz varijante A (mutacijom dvaju gena). Inače, varijanta B prevladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.

Varijanta C glavni je europski tip koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske. Ta varijanta koronavirusa “kći” je varijante B te je zapažena kod pacijenata u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila sve do Europe.

“Većina slučajeva iz Wuhana su B varijanta iz koje se kasnije razvila varijanta C te proširila na početku kroz Singapur”, rekao je Forster za Daily Mail.

Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti sa zadrškom jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku. Analiza britanskih znanstvenika u PNAS-u također sugerira kako je jedan od najranijih proboja virusa SARS-CoV-2 u Italiju došao kroz prvu dokumentiranu njemačku infekciju 27. siječnja te da je još jedan rani talijanski put infekcije povezan s klasterom pacijenata u Singapuru.

Dok je varijanta C dominirala u Europi prvih tjedana širenja Covida-19, novije analize Forsterova tima pokazuju da se Starim kontinentom sada sve brže širi varijanta B. Forsterov tim analizirao je 1000 uzoraka uzetih do kraja ožujka, ali ta studija još nije prošla recenziju. Ipak, preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B koronavirusa sada dominira u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Istodobno, New York Times prenosi istraživanje genetičara Harma van Bakela s Medicinskog fakulteta Icahn, koje pokazuje da je koronavirus počeo kružiti New Yorkom sredinom veljače, tjednima prije nego što je potvrđen prvi slučaj, te da su ga putnici većinom donijeli iz Europe.


Komentari