Svi govore o antioksidansima, no znate li uopće što je to? Odlični su za mršavljenje

Unsplash

Često čujemo kako je neke namirnice dobro jesti jer su pune antioksidansa, no znamo li uopće što antioksidansi jesu!? Riječ je  tvarima ili nutrijentima u hrani koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. Naime, kada naše stanice koriste kisik, one proizvode nusproizvode znane kao slobodne radikale. I za slobodne radikale ste sigurno isto jako puno puta čuli, bez da znate što se pod tim pojmom misli.

E pa slobodni radikali su vrlo nestabilne molekule ili atomi, odnosno spojevi kisika koji su izgubili elektron uslijed našeg izlaganja suncu, zagađenju i svakodnevnim mentalnim i tjelesnim naporima. Ove molekule kruže tijelom nastojeći se stabilizirati tako što ‘otimaju’ elektrone drugim molekulama. Kada im to uspije, od stabilnih molekula stvaraju nove slobodne radikale, a usput oštećuju zdrave stanice. Doduše, u organizmu imaju važnu ulogu jer se proizvode u normalnim fiziološkim procesima, poput procesa dobivanja energije u stanicama. Isto tako, proizvodnja slobodnih radikala povećana je pri tjelovježbi i tijekom borbe protiv bolesti. No, ipak, ako ih je previše, ni to nije dobro.

Jednako tako nam dolaze iz okoliša, a brže nastaju u stresnim situacijama. Stoga, ako postoji pretjerana izloženost štetnim čimbenicima ili ako je naš obrambeni mehanizam slab zbog bolesti, starosti, nepravilne prehrane, stresa i slično, dolazi do stvaranja većega broja slobodnih radikala koji oštećuju stanicu. No, postoji rješenje i za taj problem. Odgovor je u antioksidansima.

Antioksidansi djeluju kao čistači slobodnih radikala, a time sprječavaju i popravljaju štetu koju nanose slobodni radikali te nas posljedično štite od oksidativnih oštećenja. Zdravstveni problemi poput bolesti srca, makularne degeneracije, dijabetesa i raka nastaju upravo zbog oksidativnih oštećenja, a antioksidansi  mogu poboljšati imunitet i time smanjiti rizik od raka i infekcija.

Gdje onda tražiti antioksidanse, pitate se? Nije teško, jer svuda su oko nas. Prisutni u visokim razinama u zelenom povrću kao što su brokula i špinat, a također se mogu naći u soku od grožđa, zelenom i crnom čaju. Također treba reći da se antioksidansi mogu podijeliti na hranjive tvari i enzime. Hranjive tvari uključuju vitamine i minerale, dok su  enzimi  proteini koji pomažu tijelu održavati zdravu kemijsku ravnotežu. Antioksidanse ćete naći i u češnjaku, a dobra vijest je i to antioksidanti potiču mršavljenje! Neki od antioksidativnih vitamina koji su nam poznati su vitamini C, E i K. Ove vitamine ćete također naći u zelenom povrću, ali i u avokadu te bademima, dok je odličan izvor C vitamina limun, što i sami znate.

Komentari