SVE ČARI ARGANOVA ULJA – eliksir ljepote kao stvoren za niske temperature

prakticanzivot.com

Arganovo ulje omiljeno je i među gurmanima.

Kozmetiku je doslovno preplavilo arganovo ulje koje se navodi kao sastojak brojnih proizvoda za njegu kože i kose. Iako je zapadnjačka industrija ljepote počela “otkrivati” argan početkom 21. stoljeća, dragocjeno ulje u Maroku se od davnina koristi u njezi, prehrani i tradicionalnoj medicini, piše ordinacija.hr.

Argan je iznimno otporan na sušu i može preživjeti više od 250 godina, pa je poznat kao drvo života. Ako odumre, kažu da nakon sedam godina može ponovno oživjeti.

Ono izdašno hrani, vlaži i omekšava kožu, pa se osobito preporučuje za zaštitu u hladnijim danima.Smanjuje bore, strije, ožiljke, akne, ekceme…Arganovo ulje osobito je cijenjeno zato što ne začepljuje pore i dobro se upija, pa je pogodno i za masnu, i za suhu kožu. Odlično je za masažu, a preporučuje se i za čvršće i ljepše nokte.

Arganovo ulje omiljeno je i među gurmanima kao završni “štih“ koji jelima daje osobit orašasti okus. Nije preporučljivo zagrijavati ga, pa se dodaje nakon kuhanja ili prženja, za obogaćivanje juhe, umaka, ribe, povrća…

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ulje se dobiva hladnim prešanjem koštica iz arganovih plodova. Da bi se došlo do koštica tradicionalnim načinom, prvo treba ručno razbiti izuzetno tvrde jezgre plodova koji su slični velikim maslinama. Ženama iz marokanskog plemena Berbera potrebno je od 10 do 20 sati da bi razbile dovoljno plodova za jednu litru ulja.[/box]

 


Komentari