Studenti, obratite pozornost! Otkrivena nova oboljenja koja može uzrokovati nedostatak sna

Pixabay

Premalo sna moglo bi biti povezano s većim rizikom od lošeg mentalnog zdravlja na sveučilišnim kampusima, pokazuju nova istraživanja.

Sa svakom noći s nedovoljno sna rizik od mentalnih problema ili poremećaja porastao je za otprilike 20 posto, pokazali su rezultati istraživanja predstavljeni na “Sleep 2019”, godišnjem sastanku udruženja za proučavanje poremećaja sna održanom 11. lipnja.

Dr. Michael Grandner, autor studije i direktor Klinike za medicinu spavanja Sveučilišta Arizona u Tucsonu, rekao je za Reuters da iako je važnost sna za mentalno zdravlje već prije utvrđena, ova “studija predstavlja jednu od dosad najvećih koja ukazuje na tu vezu i pokazuje da što više noći s nedovoljno sna imate kao student, to je veća vjerojatnost da ćete ispoljiti široki raspon simptoma vezano uz mentalno zdravlje”.

U studiji su analizirani podaci više od 110.000 studenata. “Nedovoljno sna” definirano je kao broj noći u kojima studenti nisu dovoljno spavali da bi se osjećali odmorno.

Analize su pokazale da je premalo spavanja povezano s porastom mentalnih problema od 19 do 29 posto. Usamljenost je rasla za 19 posto sa svakom noći s nedovoljno sna, depresivno raspoloženje za 21 posto, anksioznost za 25 posto, želja za samoozljeđivanjem povećala se za 25 posto, suicidalne misli za 28 posto i iscrpljenost 29 posto.

Znanstvenici su proučili podatke gotovo 8500 studenata sportaša kao podskupinu i dobili su slične rezultate.

“Ovo je važno otkriće jer su mentalni problemi česti u toj dobnoj skupini a nažalost je i nedovoljno sna vrlo često u toj skupini”, rekao je dr. Raman Malhotra, profesor neurologije na Medicinskoj školi Sveučilišta Washington u St. Louisu, koji nije bio uključen u istraživanje.

“Ova studija ukazuje na to da bi pružatelji zdravstvenih usluga i sveučilišta trebali staviti veći naglasak na dobivanje adekvatne količine sna kako bi pomogli poboljšanju sveukupnog fizičkog zdravlja, ali također i mentalnog zdravlja”, rekao je Malhotra u emailu poslanom Reutersu.


Komentari