STRUČNJACI TVRDE: Ljepše žene češće rađaju djevojčice

photo.elsoar.com

Ženama je fizička ljepota korisnija nego muškarcima.

Evolucijski psiholog dr. Satoshi Kanazawa tvrdi da fizički privlačne žene imaju veću šansu da će roditi djevojčicu, a njegova teorija je da je fizička ljepota korisnija ženama nego muškarcima, piše klokanica.hr.

U njegovom istraživanju sudjelovalo je 17 000 Britanaca rođenih 1958. godine. Kad su navršili sedam godina ocjenjivala se njihova fizička privlačnost. Ista djeca bila su ispitivana kad su navršila 45 godina i tada je otkriveno da su žene koje su bile ocijenjene kao najprivlačnije u djetinjstvu, imale više kćeri nego sinova.

Kanazawa tvrdi da je ovo evolucijski trik jer ženama je fizička ljepota korisnija nego muškarcima. Naime, ovaj kontroverzni psiholog tvrdi da ljepota pomaže ženama da si nađu partnera jer muškarcima je važan fizički izgled kod žene kad biraju partnericu za prolaznu, ali i dugotrajnu vezu. Dok ženama u odabiru partnera njegov fizički izgled nije toliko važan faktor. S obzirom da roditelji svojim potomcima prenose najbolje gene, a fizička ljepota je korisnija ženama nego muškarcima, fizički privlačne majke prenijet će te osobine kćerima.

S druge strane, parovi prosječnog izgleda, ali su primjerice, atletski tipovi te će osobine prenijeti sinovima, kojima će ovi geni više pomoći u životu jer ako su preneseni na mušku djecu, geni ‘ljepote’ nemaju takvu korist kakvu bi imali kod ženske djece.


Komentari