Stručnjaci savjetuju: Evo kako ćete prepoznati koji vam vitamin nedostaje i kako ćete nadoknaditi nedostatak!

Pixabay

Kako bi organizam moglo neometano funkcionirati, potrebna mu je pomoć vitamina, a od kojih svaki ima svoju ulogu.

Razni čimbenici dovode do nedostatka vitamina – nepravilna prehrana, stroga dijeta, nedovoljna tjelesna aktivnost, neumjerenost u alkoholu, određeni lijekovi te naravno – bolesti.

N1 donosi popis znakova po kojima možete prepoznati da vašem organizmu manjka vitamina:

Suhe oči

Vitamin A s razlogom je prozvan očnim vitaminom, a on je i sastavni dio suzne tekućine odnosno sluznice oka pa ako su vam oči stalno suhe,vjerojatno vam manjka upravo ovog vitamina. Osim za sluznicu oka, vitamin A nužan je za zdravlje svih sluznica (npr. u usnoj šupljini, plućima, želucu, crijevima).

Noćno sljepilo

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, manjak vitamina A glavni je uzročnik sljepila kod mladih koje se može spriječiti, pri čemu se smatra da oko 500 000 milijuna djece godišnje izgubi vid zbog manjka ovog vitamina. Nisu, međutim, samo mladi ugrožena skupina, stručnjaci upozoravaju i trudnice da posebno pripaze na unos dovoljno vitamina.

Anemija

Anemija se odnosi na smanjeni broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina u krvi, a često se smatra da joj je uzrok smanjeni unos željeza hranom. Uzroci anemije mogu biti različiti. Uz željezo, sprječavanju različitih vrsta anemija pridonose i vitamin C i vitamini B, a simptomi koji ukazuju na anemiju su slabost, opći umor, blijeda ili žućkasta koža, blijedi nokti i unutrašnjost očnih kapaka. Kod težih oblika anemije vrtoglavica, nedostatak daha, glavobolja, zujanje u ušima..

Vrtoglavica

Nutritionistica Lisa Richards smatra da manjak vitamina b12 može dovesti do depresije, zbunjenosti, problemima sa pamćenjem i demencijom i vrtoglavice.

Preskakanje srca

Kako piše WebMD portal, aritmija koju označava preskakanje srca može biti posljedica manjka B 12 vitamina koji se nalazi u ribi, mesu i jajima.

Bore

“Manjak vitamina C će ubrzati proces starenja” objašnjava nutricionist Ann Ramark, iz razloga što vitamin C regulira proizvodnju kolagena, proteina odgovornog za elastičnost kože. Pojačajte unos voća i povrća ako želite vidjeti promijeni na licu.

Otečene desni

Postoji mogućnost da manjak vitamina C svoje simptome skriva u vašim ustima. Prema riječima stomatologa Daniela Balazea, ukoliko su vam desni osjetljive, crvene ili otečene moguće je da vam fali vitamina C, piše Ordinacija

Problemi sa spavanjem

Manjak vitamina D povezan je pak sa promjenama u snu, a jedna od njih je slabo spavanje. Povezuje se i sa pojačanim upalnim procesima u nosu i sinusima, što može dovesti do apneje u snu. Analiza podataka iz 2018. godine pokazuje kako osobe sa manjkom vitamina D imaju 50 posto veće šanse da će patiti zbog poremećaja u snu.

Komentari