Stručnjaci odgovorili je li bolje tuširati se ujutro ili navečer: Evo što kažu

Foto: Pixabay

Neki se ljudi više vole tuširati uvečer, isprati svu nakupljenu prljavštinu i znoj koji se na tijelu nakupljao tijekom dana, tako da mogu čisti leći u krevet. Drugi ne mogu zamisliti početak dana bez tuširanja, baš kao što mnogi od nas ne mogu zamisliti početak dana bez kave, piše tportal.

Znanstvenici otkrili kako privoljeti djecu da se hrane zdravije
Bez obzira na osobne preferencije, sigurno ste se nekad zapitali kada je bolje tuširati se. Dr. Elizabeth Culnan iz Medicinskog centra Sveučilišta Rush, specijalizirana za bihevioralno spavanje, otkrila je za Real Simple kako noćno tuširanje ima prednost kada je riječ o kvaliteti sna.

‘Tuširanje ili kupanje prije spavanja može poboljšati kvalitetu sna i pomoći nam da brže zaspimo. Tuširanjem 1,5 do 2 sata prije spavanja naše tijelo će se ugrijati, a zatim ćemo osjetiti naglašeniji pad tjelesne temperature, što potiče spavanje’, rekla je dr. Elizabeth Culnan.

Također, večernje tuširanje ili kupka mogu biti posebno korisni u toplijim podnebljima ili tijekom ljetnih mjeseci. Liječnica opće medicine dr. Mia Finkelston koja liječi pacijente putem telehealth aplikacije LiveHealth Online tvrdi kako tijekom jako visokih temperatura tijelo uvečer ne može prirodno sniziti temperaturu, što je jedna od važnih značajki kvalitetnog sna. U tom slučaju može pomoći hladan tuš.

‘Pad tjelesne temperature uzrokuje da naše tijelo usporava rad srca, brzinu disanja i probavu, dovodeći naša tijela u savršeni ritam za optimalan san. Međutim, nemojte odmah nakon tuširanja pokušati zaspati jer bi se moglo dogoditi da ne možete zaspati. Tijelo će se tuširanjem zagrijati, a odlaskom u krevet nećete ostaviti dovoljno vremena da dođe do snižavanja tjelesne temperature’, upozorava Culnan.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
Što se tiče jutarnjeg tuširanja ne postoje nikakve znanstveno dokazane prednosti, iako stručnjaci tvrde da ono može imati svoje prednosti za pojedince.

‘Tuširanje kao dio svakodnevne jutarnje rutine može poslužiti kao znak mozgu da je vrijeme da započne dan’, rekla je Culnan.

‘Tuširanje može osnažiti osjetila, sve dok ono ne traje predugo ili je voda pretopla’, objašnjava Jaquel Patterson, predsjednica Američkog udruženja liječnika naturopata.

‘Ako je temperatura pretopla, to može imati suprotni, opuštajući učinak’, naglašava Patterson i svima onima koji vole vrući tuš predlaže da ga završe kratkim hladnim tušem kao šokom za organizam. Naturopatski liječnici često preporučuju tisućljetnu praksu koja se zove hidroterapija, koja uključuje izmjenične tople i hladne temperature koje povećavaju protok krvi i daju boost imunološkom sustavu.

No u konačnici, ako je vaš primarni cilj biti čist te nemate problema sa spavanjem i razbuđivanjem, uistinu nema pogrešnog vremena za tuširanje.


Komentari