Stres na poslu: Kako ga prepoznati i smanjiti?

Pixabay

Svakodnevno se susrećemo sa stresom na poslu, ma koliko god mislili da nam posao i nije tako stresan. No, ako primjećujete nedostatak koncentracije, nervozni ste, gubite motivaciju, imate grčeve u želucu ili pak ne možete spavati, sigurno patite od tzv. ‘burn out’ sindroma.

Ponekad ne primjećujemo da nam naše tijelo šalje signale da nam treba odmor – kako fizički, tako i psihički, sve dok svima oko nas ne postane vidljivo da se s nama nešto događa ili dok nam zdravlje ne postane narušeno.

‘Burn out’ sindrom se objašnjava gubitkom idealizma, energije i smisla vašeg rada, što rezultira stresom na poslu. Poprilično velik broj zaposlenika, neovisno o vrsti posla koju rade, pati od ove vrste stresa. Većina nas radi osam ili više sati na dan, pa htjeli ili ne, većinu dana provedemo upravo na poslu. Ako je još riječ o poslu koji nas ne ispunjava onako kako bismo željeli, tu nastaje problem. Najčešći uzroci stresa su: prevelika količina posla koju moramo obavljati, nerazumni rokovi, neuvažavanje mišljenja i ideja, nerealna očekivanja nadređenih te neizvršavanje posla svojih kolega koje nadređeni ne primjećuju.

Posljedice stresa na radnom mjestu su razne:

problemi sa spavanjem
izostanak s posla
promjena posla
povećana konzumacija alkohola
povećana konzumacija slatkiša i grickalica pa samim time i dobitak na težini
rastresenost
brojni zdravstveni problemi.

Stres rezultira umorom, koji je normalna pojava zbog svakodnevnog tempa i aktivnosti koje obavljamo. Ne smijemo dopustiti da budemo umorni pa bismo trebali uzimati pauze od nekoliko minuta, koje će nas napuniti energijom i dopustiti našem mozgu da se malo odmori.  Prema Zakonu o radu, svaki zaposlenik koji radi šest ili više sati ima pravo na odmor (stanku) od najmanje 30 minuta, osim ako posebnim zakonom nije drukčije određeno. Dakle, u tih pola sata uzmite vrijeme za sebe i napravite predah od posla.

Savjeti kojih biste se trebali pridržavati su: odmaknite se od radnog mjesta – najbolje je da udahnete malo svježeg zraka, ne sjedite za stolom cijeli dan – prošećite se i ustanite kad god možete, šalite se s kolegama – odmak od rutine i smijeh su odličan lijek protiv monotonije i ne ručajte za radnim mjestom – na taj način dobivate dojam kao da vam se sve vrti oko posla i često onda vrijeme ručka ispreplićete s poslom, zbog čega se osjećate kao da živite ubrzano i kao da nemate pravo na tih nekoliko minuta mira.

Nisu svi poslovi isti i na nekima je ovo lakše primjenjivo, ali ako se dobro organizirate i ako odlučite sebi priuštiti nekoliko minuta odmora, počet ćete primjećivati brojne prednosti te ćete se lakše nositi sa svime onime što će tek doći.


Komentari