STOP LOŠEM ZADAHU: Riješite ovaj problem samo jednom namirnicom

commons.wikimedia.org

Uloga ove biljke blagotvorna je za zdravstvene tegobe. Izvrstan je začin, ali i lijek.

Mnogi ljudi muku muče s lošim zadahom koji može biti posljedica problema s probavnim traktom ili pak nečeg banalnijeg poput ostataka konzumiranih namirnica. Kako biste uštedjeli novac na kupovini kojekakvih preparata zasićenih kemikalijama, okrenite se prirodi.

Idealna biljka za svjež dah je menta, odnosno metvica, u narodu poznata i kao nana. Konzumirati je možete na mnoge načine, a dobra je stvar što je zaista ugodnog okusa.

Listove mente možete staviti u čašu obične hladne vode ili pak u ledeni čaj. Ostavite je da odstoji u tekućini, a potom je popijte. Ljeti je izvrsno osvježavajuće piće dodate li napitku i kockice leda.

Mentu možete dodavati i svakodnevnim namirnicama kao začin. Primjerice, usitnjene listiće te izvrsne biljke možete dodati u jela s graškom, mrkvom, cvjetačom, nešto prije kraja kuhanja. Mentom možete začiniti i desert. Primjerice, u tijesto za čokoladne kolačiće dodajte usitnjenu mentu i dobit ćete sasvim novi specijalitet, a promjena će vas iznenaditi.

Umjesto žvakaćih guma ili bombona žvačete listiće mente! Prije uporabe samo ih isperite vodom. Dah će biti svjež kao nakon pranja zubiju.

Menta pomaže i kod štucanja – u čašu mlake vode dodajte nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna, malo soli i nekoliko listova mente. Ova moćna biljka odčepljuje i nos uslijed snažne prehlade. U lonac prokuhane vode dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja mente. Nagnite se nad lonac i glavu pokrijte ručnikom te se inhalirajte. Sinusi će se preporoditi, a para će osvježavajuće djelovati i na kožu lica.


Komentari