Štiti od tumora i prepuna je ljekovitih svojstava: Upoznajte namirnicu koja je eliksir

FOTO: Screenshot / Fini Recepti

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cikle spriječava gubljenje minerala iz kostiju, usporava starenje i potiče rad crijeva

Cikla obiluje nutrijentima prijeko potrebnima za zdravlje i mladolik izgled poput željeza, folata, joda, sumpora, mangana, kalija, bakra, magnezija, fosfora, vitamina C i B6. Dok je s jedne strane cikla bogata nutrijentima i antioksidansima, s druge je siromašna kalorijama.

Sadrži svega 36 kcal na 100 g, te je stoga izvrstan odabir za one koji se bore s viškom kilograma.

Bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, cikla je pravi “eliksir zdravlja”. Nutricionisti je posebno preporučuju u dijetalnoj prehrani, za čišćenje organizama od toksina i jačanje imuniteta. Sadrži gotovo sve važne minerale.

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cikle spriječava gubljenje minerala iz kostiju, usporava starenje i potiče rad crijeva. Preporučuje se i u slučaju gripe, bronhitisa, upale pluća i bolesti  želuca. I to nije sve. Ovo ljekovito povrće blagotvorno djeluje i  na rad mozga.

Istraživanja su pokazala da fitonutrijenti iz cikle inhibiraju, odnosno sprečavaju razvoj stanica raka i tumora. Betacijanin, pigment koji je zaslužan za intenzivnu crvenu boju cikle, djeluje tako da sprečava proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka.

Kako biste se zaštitili od raka, svaki dan pijte svježe pripremljen sok od cikle. Pripremiti ga možete tako da naribate korijen što sitnije i ostavite da odstoji nekoliko sati. Procijedite ga kroz lanenu krpu ili u sokovniku.

Ekstrakt cikle može pomoći tijekom liječenja raka prostate, raka dojke i raka gušterače.


Komentari